Śledzie z migdałami

15 maja 2012, dodał: milady
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych
  • 4 duże cebule
  • 4 łyżki cukru
  • 1 paczka rodzynek
  • 1 garść migdałów (obranych ze skórki*)
  • 3/4 szkl.wody
  • 3/4 szkl.oliwy
  • 3/4 szkl.octu
  • listek laurowy
  • pieprz w ziarenkach

Płaty śledziowe namoczyć w wodzie, co najmniej 2 razy wymienić wodę. Pokroić je w dzwonki.
Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, oliwę, dodać cukier. Cebule pokroić w  grube krążki. Dodać listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotować 10 min.
Po tym czasie dodać rodzynki i migdały- gotować kolejne 5 minut.
Zalewę ostudzić.
Do dużego słoika wkładać warstwę śledzi, warstwę zalewy.
Trzymać w lodówce w zamkniętym słoiku.

* umieścić migdały w miseczce, zalać wrzątkiem i po pary minutach skórka bez problemu sama schodzi

file1337109352