Śledzie z migdałami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych
- 4 duże cebule
- 4 łyżki cukru
- 1 paczka rodzynek
- 1 garść migdałów (obranych ze skórki*)
- 3/4 szkl.wody
- 3/4 szkl.oliwy
- 3/4 szkl.octu
- listek laurowy
- pieprz w ziarenkach
Płaty śledziowe namoczyć w wodzie, co najmniej 2 razy wymienić wodę. Pokroić je w dzwonki.
Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, oliwę, dodać cukier. Cebule pokroić w grube krążki. Dodać listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotować 10 min.
Po tym czasie dodać rodzynki i migdały- gotować kolejne 5 minut.
Zalewę ostudzić.
Do dużego słoika wkładać warstwę śledzi, warstwę zalewy.
Trzymać w lodówce w zamkniętym słoiku.
* umieścić migdały w miseczce, zalać wrzątkiem i po pary minutach skórka bez problemu sama schodzi