Wigilijne śledzie korzenne
Składniki:
- filety śledziowe solone,
- cebula,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz w ziarnach,
- goździki,
- zioła prowansalskie,
- cytryna,
- olej słonecznikowy
- cytryna
Przygotowanie:
Zobacz również:
- Śledzie na wigilijnym stole – przepisy
- Sałatki na świąteczny stół
- Imprezowe sałatki
- Mięsne pieczenie na święta
Tradycyjny polski stół wigilijny nie może obejść się bez potraw z ryb. Karp, śledź czy łosoś, jak w żaden inny dzień roku, nie smakują tak wspaniale i nie zachwycają różnorodnym sposobem przyrządzenia i wspaniałym aromatem. Specjalnie na tę okazję, marka Galeo przygotowała linię mieszanek przyprawowych najwyższej jakości, które pozwolą przywołać tradycyjny smak i prawdziwie świąteczny aromat rybnych dań.
W tegorocznej świątecznej ofercie Galeo znalazło się kilka kulinarnych propozycji na przyrządzenie smacznych dań z ryb:
Pierwsza – to śledź w marynacie korzennej, który w łatwy sposób można przygotować dzięki Przyprawie do Śledzi Korzennej Galeo. Ta mieszanka, będąca wyjątkowym połączeniem cynamonu, imbiru oraz goździków sprawia, że ryby nabierają słodko-korzennego smaku i wyrazistego aromatu. Przyprawa do śledzi korzenna Galeo to znakomity pomysł na to tradycyjne danie.
Druga propozycja to Przyprawa do Śledzi Pikantna Galeo. Mieszanka nadaje potrawie oryginalny, ciekawy smak, uzyskany dzięki połączeniu korzennych przypraw z suszonymi pomidorami. Aby podkreślić to wyjątkowe połączenie składników – przypraw i suszonych pomidorów, kompozycję zaostrzono papryczką chili. To właśnie ona rozgrzewa i sprawia, że śledzie zyskują wyrazisty smak i aromat, który zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza. Dodatkowo chili pobudza procesy trawienne i wzmaga apetyt. Przyprawa idealnie nadaje się również do potraw z owoców morza, ryb, ostrych sosów i warzyw.
Trzecią propozycją jest przygotowanie ulubionego dania rybnego w bukiecie mieszanek przyprawowych Galeo przeznaczonych do potraw z ryb. Orzeźwiający aromat bazylii, tymianku i natki pietruszki oraz wyrazisty smak gorczycy, czosnku i imbiru, zawarty w Przyprawie do Ryb Galeo, jest idealną propozycją dla każdego miłośnika tradycyjnych, polskich dań.
Harmonijne połączenie skórki cytrynowej, pieprzu, kurkumy i oregano, które składają się na Przyprawę do Ryb Cytrynową Galeo, nadają ulubionym potrawom z ryb wyrazisty i soczysty smak.
Śledzie korzenne
W occie:
Składniki:
5-6 filetów śledziowych
1 średnia cebula
1,5 szklanki wody
½ szklanki octu 10%
1 łyżka Przyprawy do śledzi korzennej Galeo
Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć, osuszyć, pokroić i ułożyć w słoiku. Przykryć pokrojoną w plasterki cebulą. Ocet i wodę wlać do garnka, dodać Przyprawę Galeo i zagotować. Zalać śledzie przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Marynatę można udekorować dodając gałązki świeżego rozmarynu, goździki lub ziarenka kolorowego pieprzu.
W oleju:
Składniki:
5-6 filetów śledziowych
2 średnie cebule
2 szklanki oleju słonecznikowego
3 cytryny
2 łyżki Przyprawy do śledzi korzennej Galeo
Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć, osuszyć i pokroić na ok. 5 cm kawałki. Cebule drobno posiekać, przelać na sicie wrzątkiem i ostudzić. Cytryny obrać ze skórki i pokroić w plasterki. W naczyniu układać warstwami: cytryny, cebulę i śledzie. Każdą warstwę posypać Przyprawą Galeo. Zalać olejem. Odstawić w chłodne miejsce na min. 2-3 dni.