Śledzie po wiejsku
Artykuł zewnętrzny
½ kg solonych matiasów
25 dkg cebuli
½ l wody
¼ szklanki octu
1 liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego
½ szklanki oleju słonecznikowego
Cebulę kroimy w plasterki. W garnku zagotowujemy wodę z octem, liściem i zielem. Wrzucamy cebulę i gotujemy przez 1 minutę. Zostawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy przyprawy i zalewą (wraz z cebulą) zalewamy opłukane śledzie. Zostawiamy w lodówce na 7 dni. Przecedzamy. Śledzie i cebulę układamy w słoiku, zalewamy olejem i pozostawiamy w lodówce na kolejne 7 dni.
Smacznego!
Zobacz również:
- Śledzie na wigilijnym stole – przepisy
- Śledź w sosie śmietanowym z ogórkiem i cebulą
- Śledź w pieczarkach
- Tatar ze śledzia