Śledź w pieczarkach
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 3 średnie cebule
- 30 dag bardzo małych pieczarek
- majeranek
- ząbek czosnku
- 1 szklanka oleju
Śledzie namoczyć w mleku na 3 godziny. Cebulę pokroić na cienkie pół plasterki, zeszklić na oleju, dodać roztarty czosnek. Na drugiej patelni podsmażyć pieczarki, lekko posolić. Smażyć dotąd aż cała woda wyparuje a pieczarki lekko się przyrumienią. Wymieszać z podsmażoną cebulą. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić i układać warstwowo w słoiku na przemian z farszem. Całość zalać oliwą i posypać majerankiem. Odstawić do lodówki na 1 dzień.
Zobacz również:
- Śledzie na wigilijnym stole
- Przepisy na śledzie czytelników
- Tradycyjne polskie dania: ranking
- Najlepsze imprezowe sałatki