Pleciony śledź z faszerowanymi gruszkami

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Śledzik  zobowiązuje. I wcale nie trzeba robić go tylko w tym dniu.

Czas : 10 minut

Składniki :

  • 4 płaty śledzia  w oleju ( bez skóry )
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki pokrojonej papai  w lekkim syropie
  • olej z pestek winogron
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • sól

Gruszki obrać , przekroić na połówki , delikatnie usunąć gniazda nasienne i wydrążyć środek. Połówki gruszek zalać zakwaszoną 2 łyżkami soku z cytryny wodą – zagotować i gotować 3 minuty (obok włożyć kawałki gruszki wydrążone z połówek). Wyjąć i ostudzić. Posmarować sokiem z cytryny by nie ciemniały.

Papaję i kawałki gruszki rozdrobnić w malakserze. Doprawić szczypta soli, grubo mielonym pieprzem kolorowym, skropić odrobiną oleju od śledzi. Wymieszać i napełnić połówki gruszek.

Płaty śledzia  wyjąć z oleju i odsączyć. Naciąć delikatnie na 3 paski  tak by się nie rozpadły i spleść w warkocze.

Natkę pietruszki i koper bardzo drobno pokroić a następnie utrzeć w moździerzu lub na desce ze szczyptą soli, pieprzu, soku z cytryny i 1/2 łyżki oleju  na pastę. Położyć ją na gazik i wyciskać ziołowy olej na lub koło śledzia.

Ułożyć ozdobnie 4 porcje – biorąc na porcję połówkę gruszki wypełnioną farszem i warkocz śledziowy.

Dekorować  listkami pietruszki.

Jeśli śledzik ma być podawany później to proponuje napełniać gruszki przed samym podaniem , a połówki gruszek trzymać zawinięte szczelnie w folię w lodówce ).

Można też zrobić samego śledzia bez gruszki, skropić ziołowym olejem i posypać pieprzem.

file1301930271



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz