Śledź gruszkowo-chrzanowy

5 czerwca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Moja Mama to  ,,Królową śledzi ” – lubi wszystkie, a takie z ziemniakami to jej ukochane piątkowe danie.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 6 średnich ziemniaków
  • 4  płaty śledzia  –   w oleju
  • 2 gruszki
  • 1/2 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki  grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • koperek do dekoracji

Ugotować  ziemniaki , odcedzić  . W trakcie ich gotowania  obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej  1 gruszkę . Wymieszać , gruszkę , chrzan, śmietanę, majonez.  Drugą gruszkę przekroić na pół i obgotować lekko w małej ilości wody. Wyjąć .Ostudzić. Doprawić  sos pieprzem, szczyptą soli i  cukru. Śledzia  ułożyć na  części sosu. Obok  wyłożyć gorące ziemniaki i połówkę gruszki. Posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem ( grubo mielonym ). Udekorować koperkiem. Resztę sosu podać osobno.

file1307289943