Śledź gruszkowo-chrzanowy
Artykuł zewnętrzny
Moja Mama to ,,Królową śledzi ” – lubi wszystkie, a takie z ziemniakami to jej ukochane piątkowe danie.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 6 średnich ziemniaków
- 4 płaty śledzia – w oleju
- 2 gruszki
- 1/2 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki chrzanu
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
- szczypta soli
- szczypta cukru
- koperek do dekoracji
Ugotować ziemniaki , odcedzić . W trakcie ich gotowania obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej 1 gruszkę . Wymieszać , gruszkę , chrzan, śmietanę, majonez. Drugą gruszkę przekroić na pół i obgotować lekko w małej ilości wody. Wyjąć .Ostudzić. Doprawić sos pieprzem, szczyptą soli i cukru. Śledzia ułożyć na części sosu. Obok wyłożyć gorące ziemniaki i połówkę gruszki. Posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem ( grubo mielonym ). Udekorować koperkiem. Resztę sosu podać osobno.