Sernik z truskawkami na spodzie z białej czekolady

21 czerwca 2012, dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Pyszny, lekko kremowy sernik. Zamiast truskawek można użyć innych owoców, ale truskawki i spód brownie z białej czekolady to połączenie idealne.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

spód z białej czekolady:

  • 120 g białej czekolady
  • 120 g miękkiego masła
  • 70 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 80 g mąki

masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii lub ekstrakt z wanilii

dodatkowo:

  • 500 g truskawek*

Przygotowanie:

Spód brownie:

  1. Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Masło ucierać z cukrem przez ok. 5 minut, aż stanie się puszyste, a jajka ubić na pianę.
  3. Wystudzoną, lekko ciepłą czekoladę delikatnie wmieszać szpatułką do utartego masła , dodawać mąkę i delikatnie połączyć całość z ubitym jajkami.
  4. Masę przełożyć do tortownic wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC.
  5. Spód piec ok. 6 minut, aż na wierzchu pojawi się skorupka. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.

Masa serowa**:

  1. Ser ucierać z mąką przez ok. 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
  2. Do masy stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ucierania.
  3. Kolejno wbijamy po jednym jajku, po każdym wolno miksując masę przez ok. 30 sekund. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.
  4. Masę serową wykładać na podpieczony spód, a następnie na masie układać truskawki (większe przepołowić) i lekko je dociskać.
  5. Do piekarnika na najniższym poziomie wstawić dużą blachę wypełnioną gorącą wodą, a tortownicę ustawić na kratce (środkowy poziom).
  6. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175oC, a następnie ok. 60-75 minut w 120oC.
  7. Po upieczeniu studzić sernik przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, a przez następne 15 minut lekko uchylać drzwiczki. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i studzić go na kratce.
  8. Z wystudzonego sernika zdjąć obręcz i wstawić go do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin. Sernik kroić nożem zanurzanym we wrzątku.

* można użyć mrożonych owoców, wtedy ich nie rozmrażamy

**wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; masę należy zacząć robić, gdy podpieka się spód; staramy się nie napowietrzać masy

file1340266928



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz