Sernik z niespodzianką

8 grudnia 2010, dodał: Antalis
Artykuł zewnętrzny

MASA

  • 1 kg sera do serników
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • opakowanie cukru waniliowego Delecta
  • opakowanie budyniu śmietankowego Delecta
  • kilka kropel aromatu rumowego Delecta
  • łyżeczka sody Delecta
  • ew łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • opakowanie małych pierników w czekoladzie

CIASTO

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • jajko

2 opakowania gotowej polewy czekoladowej Delecta

Składniki na ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na ok 30 minut po czym rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do pieczenia.Masa-cukry ucieramy z jajkami po czym dorzucamy powoli resztę składników wciąż miksując. Pod koniec dodajemy kandyzowana skórkę pomarańczową ewentualnie rodzynki. Na cieście układamy pierniczki ( staramy sie by 1 piernik przypadał na jeden kawałek ciasta ) i zalewamy delikatnie masą serową. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polewamy czekoladą. Ciasto starajmy się kroić tak by pierniczki nie były widoczne – stanowią super niespodziankę skrywaną w środku :)