Sernik z niespodzianką
Artykuł zewnętrzny
- 1 kg sera do serników
- 6 jajek
- 1 szkl cukru
- opakowanie cukru waniliowego Delecta
- opakowanie budyniu śmietankowego Delecta
- kilka kropel aromatu rumowego Delecta
- łyżeczka sody Delecta
- ew łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- opakowanie małych pierników w czekoladzie
CIASTO
- 1,5 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- jajko
2 opakowania gotowej polewy czekoladowej Delecta
Składniki na ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na ok 30 minut po czym rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do pieczenia.Masa-cukry ucieramy z jajkami po czym dorzucamy powoli resztę składników wciąż miksując. Pod koniec dodajemy kandyzowana skórkę pomarańczową ewentualnie rodzynki. Na cieście układamy pierniczki ( staramy sie by 1 piernik przypadał na jeden kawałek ciasta ) i zalewamy delikatnie masą serową. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polewamy czekoladą. Ciasto starajmy się kroić tak by pierniczki nie były widoczne – stanowią super niespodziankę skrywaną w środku :)