Sernik wiedeński
Artykuł zewnętrzny
Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 1 margaryna
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu 3 krotnie zmielonego (najlepszy Łowicki w wiaderku)
- 1 margaryna
- 4 żółtka + 8 białek
- 2 szkl. cukru
- połówka cytryny
- 2 budynie waniliowy bez cukru
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części i włożyć do zamrażarki na chwilę. Zamrożone zetrzeć na tarce, 1 część rozłożyć na spód blachy drugie zostawić na wierzch.
Wykonanie masy serowej:
Żółtka z cukrem i margaryną utrzeć. Gdy będziemy mieć gładką masę, dodajemy ciągle miksując po łyżce sera, sok z połówki cytryny i budynie. Wszystko dobrze zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Wlać masę na ciasto. I drugą połówką zamrożonego, startego ciasta posypać na wierzch.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 1 godzinę.