Sernik wiedeński | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sernik wiedeński

30 czerwca 2012, dodał: milady
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu 3 krotnie zmielonego (najlepszy Łowicki w wiaderku)
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka + 8 białek
  • 2 szkl. cukru
  • połówka cytryny
  • 2 budynie waniliowy bez cukru
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części i włożyć do zamrażarki na chwilę. Zamrożone zetrzeć na tarce, 1 część rozłożyć na  spód blachy drugie zostawić na wierzch.
Wykonanie masy serowej:
Żółtka z cukrem i margaryną utrzeć. Gdy będziemy mieć gładką masę, dodajemy ciągle miksując po łyżce sera, sok z połówki cytryny i budynie. Wszystko dobrze zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Wlać masę na ciasto. I drugą połówką zamrożonego, startego ciasta posypać na wierzch.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 1 godzinę.

file1341055102



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...