Sernik w polewie czekoladowej z bakaliami Buni
Ciasto dostosowane do moich umiejętności- zawsze się udaje .
Czas :1 godzina + stygnięcie
Ciasto :
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg seta tłustego
- 3 jajka
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
Polewa czekoladowa:
- 6 łyżek wody
- 1/2 kostki masła
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 gotowa polewa czekoladowa w proszku
Do dekoracji:
- pokruszone orzechy
- wiórki kokosowe
- kolorowa posypka
Ubić pianę z białek z cukrem . Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku.Dobrze wymieszać dodając kakao. Blaszkę średniej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 25 minut ( czas zależy od wielkości blaszki .Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia. Zimne przekroić ostrożnie na pół jak na tort .
Ser utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Pianę ubić na sztywno i zmieszać z serem. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Włożyć masę serową . Wymieszać .
Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie. Ogrzewać mieszając cały czas aż masa się zagotuje a budynie zaczną gęstnieć.