Sernik to ulubione ciasto w naszej rodzinie. Ten przepis bije na głowę wszystkie

Avatar photo
10 czerwca 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Kiedy pierwszy raz próbowałam na rodzinnym przyjęciu sernik cioci Renatki byłam bardzo zaskoczona wyczuwalną, serową teksturą masy serowej. Okazało się, że ten sernik ciocia nie zrobiła z gotowej masy serowej z wiaderka, tylko po prostu pokruszyła całą kostkę sera półtłustego. Taki świeży ser, niczym nie przypomina w smaku nieco kwaśnego jak dla mnie sera z wiaderka. Od tej pory robię wyłącznie taki sernik, na bazie kruchego ciasta z dodatkiem brzoskwiń. Ciasto polewam lukrem lub polewą z białej czekolady. Najbardziej smakuje nam ta wersja z bezą i taki przepis znajdziecie poniżej.

sernik z bezą

Doskonałą bazą pod ser jest kruche ciasto, które wykonuje się stosunkowo szybko. Ciasto wychodzi zawsze i jest absolutnym hitem na naszych rodzinnych spotkaniach. Jego tajemnica, którą właśnie wam zdradzam jest ten pyszny ser, lekko granulowaty, cudownie połączony z bezą i ciastem kruchym z dodatkiem brzoskwiń, przyjemnie pieści nasze podniebienie. Jak dla mnie nie ma lepszej wersji sernika, owszem lubię sernik z rosą, nowojorski, krakowski itp, ale ten jest po prostu najlepszy! Ja robię to ciasto albo na dużą blachę albo na połowę dużej blachy, jeśli robię na mniejszy apetyt wtedy po prostu dodaję tylko 2 szklanki mąki, 4 jaja i 3/4 kostki margaryny. Sera nie żałuję – im więcej tym smaczniej!

składniki na ciasto kruche na dużą blachę:

3 szklanki mąki pszennej tortowej

margaryna do ciast

3 łyżki cukru lub ksylitolu, erytrytolu

5 żółtek (białka zostawiamy na pianę!)

3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

szczypta soli

kilka kropel aromatu cytrynowego

składniki na masę serową:

kg białego sera półtłustego w kawałku (jak będzie 1,5 kg to sernik się nie obrazi)

1 jajo

budyń waniliowy

połowa szklanki cukru (może być ciutkę mniej)

brzoskwinie z puszki

przygotowanie:

Ciasto szybko zagnieść, połowę włożyć do zamrażalnika, drugą połową wyłożyć spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

W dużej misce wyrabiamy masę serową z budyniem, cukrem i jajek – dosłownie można to zrobić dłońmi lub widelcem.

Ubijamy pianę z białek, która pozostała z jajek z dodatkiem odrobiny soli i 3 łyżkami cukru.

Na ciasto kładziemy masę serową, następnie kładziemy pokrojone w cząstki brzoskwinie, na to wykładamy bezę a na sam wierzch ścieramy ciasto z zamrażalki (lub po prostu skubiemy w formie kruszonki). Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pozostawiamy uchylone drzwiczki na 30 minut, i gotowe, smacznego!

 

UWAGA: można połowę ciasta wymieszać z kakao, wtedy uzyskamy fenomenalny kakaowy spód z ciasta kruchego, który świetnie komponuje się z delikatną serową i puszystą masą.

 

sernik puszysty



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.