Sernik na zimno z jagodami

20 czerwca 2012, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Składniki

na spód:

200 g zbożowych ciastek

40 g masła

na masę:

400 g serka homogenizowanego

200 ml śmietanki kremówki (30%)

1 duży jogurt naturalny

3 łyżki żelatyny

5 łyżek cukru

dwa kubki jagód

na wierzch:

1 galaretka

owoce sezonowe (u mnie truskawki)

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć i wymieszać na patelni z masłem. Tak powstałą masę wyłożyć na dno tortownicy i schować do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić, następnie dodać cukier oraz stopniowo dodawać serek i jogurt – wciąż ubijając mikserem. Pod sam koniec cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę, następnie wsypać jagody i całość wymieszać łyżką. Przelać na ciasteczkowy spód i schować na całą noc do lodówki.

Następnego dnia sernik udekorować truskawkami i zalać lekko tężejącą galaretką. Ponownie schować do lodówki na kilka godzin.

Uwaga!
Ciasto najlepiej robić dzień wcześniej, aby stężało, a ciastka nasiąkły masą serową (w przeciwnym razie będą się kruszyć).

Składniki na masę powinny być dobrze schłodzone, wtedy lepiej się ubijają.

file1340180709



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz