Serniczki z patelni – różne przepisy

10 czerwca 2024, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Macie dość nudnego, tradycyjnego sernika? Co powiecie na szybkie i proste serniczki z patelni? Zobaczcie ten innowacyjny przepis i koniecznie napiszcie jak Wam smakował!

serniczki z patelni

Syrniki

Placuszki z patelni możecie spotkać pod nazwą syrniki. Są to popularne na Ukrainie placuszki z twarogu, jajek oraz mąki. Można je przyrządzać w wersji na słodko lub słono, jednak najczęściej spotykane są w wersji pierwszej. Bardzo często podaje się je z rodzynkami lub innymi owocami. Najlepiej jeść je na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Doskonale smakują z cukrem pudrem, śmietaną czy konfiturą.

placuszki z borówkami

Z borówkami

Co kupić?

  • 250g twarogu półtłustego
  • 80g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 50ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g borówek
  • 3 łyżki wybranego słodzika
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Jajka zblendujcie z twarogiem, mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Następnie dodajcie do masy borówki i delikatnie wymieszajcie całość. Smażcie małe placki na oleju i podawajcie z jogurtem oraz kilkoma borówkami.

smazone placuszki

Tradycyjne

Co kupić?

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki pszennej + do obtoczenia
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki do serwowania: cukier puder/miód/sezonowe owoce/dżem

Przygotowanie:

Twaróg rozgniećcie widelcem i wymieszajcie z cukrem waniliowym. Następnie dodajcie mąkę oraz jajko. Wilgotnymi dłońmi formujcie placki i obtoczcie je w mące. Smażcie na oleju po 5 minut na każdą stronę i podawajcie z ulubionymi dodatkami.

serniczki z bananem

Bez mąki

Co kupić?

  • Twaróg – 1kg
  • Cukier / miód – 150 g
  • 1 jajko
  • Kasza manna – 80 g
  • cukier waniliowy / wiórki kokosowe/ rodzynki – (opcjonalnie jeżeli macie ochotę na smakowe serniczki)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszajcie. Podzielcie na kilka części – w zależności jak grube chcecie mieć placuszki. Opcjonalnie wychodzi 8 sztuk, średniej grubości. Obsmażcie je z każdej strony na rumiano i włóżcie do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach. Podawajcie z ulubionymi dodatkami.

placki z serem

zobacz również:

Cytrynowy sernik bez pieczenia z kremem

Prosty sernik kokosowy

Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie

Pyszny sernik z białą czekoladą w cytrynowej polewie – przepis