Ser Brie wyśmienicie smakuje po upieczeniu podany z krakersami. Pieczony camembert doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym. Smażony lub grillowany żółty ser to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych dań. Ser feta z piekarnika zapiekany z pomidorami to również pomysł na oryginalnie danie nie tylko dla fanów kuchni greckiej. Najlepsze dodatki do zapiekanych serów to figi, żurawina i cebula, które rewelacyjnie komponują się z różnymi gatunkami zapiekanego sera.
Smażona gouda w panierce
Składniki:
– 250 g sera gouda, podzielonego na 2 grube plastry
– 2 duże jajka
– 1-2 szklanki bułki tartej
– olej do głębokiego smażenia
– konfitura z żurawiny i frytki do podania
Przygotowanie:
W głębokim talerzu roztrzepać jajka, na płaski talerz wysypać bułkę tartą. Obtoczyć każdy plaster w jajku i następnie dokładnie w bułce tartej, powtórzyć czynność 3 razy, po czym włożyć do zamrażarki na 10 min. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia i włożyć panierowany ser. Smażyć do zarumienienia, po czym przełożyć na papierowe ręczniki do odcieknięcia. Podawać z żurawiną i frytkami.
Pieczony Camembert z figami i kruszonką orzechową
Składniki:
Przyprawa figowa:
– 200 g posiekanych świeżych fig
– 100 g posiekanych suszonych fig
– 1 duża czerwona cebula, drobno posiekana
– 3 średnie gruszki, obrane i posiekane
– 10 g startego imbiru
– 1 chili, posiekane i posiekane
– 150 g ciemnobrązowego cukru
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 200 ml octu z czerwonego wina
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– skórka i sok z 1 limonki
Orzechowa kruszonka:
– 50 g cukru
– 100 g pistacji
– 100 g migdałów
– 100 g orzechów włoskich
– 50 g suszonej żurawiny
– sól morska
Pieczony camembert:
– 1 koło wysokiej jakości sera Camembert
– oliwa z oliwek w sprayu
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki przyprawy w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 min. Zdjąć pokrywkę i kontynuuować gotowanie na wolnym ogniu przez około półtorej godziny, często mieszając. Lekko pokruszyć orzechy, dodać cukier i sól morską. Lekko naoliwić. Orzechy piec w piekarniku w 100 st. C przez około 10 min., następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Posiekać, wymieszać z żurawiną i doprawić. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyjąć ser z opakowania. Wyciąć z papieru do pieczenia okrąg o średnicy 2 cm większej niż ser i umieścić w nim krążek camembert. Ostrym nożem naciąć górną część sera Camembert na krzyż. Piec około 10-15 min. do momentu, gdy skórka zacznie karmelizować. Ostrożnie wyjąć ser z piekarnika, a następnie posypać mieszanką orzechów i łyżką przyprawy figowej. Podawać z tostem na zakwasie.
Pieczony Camembert z miodem i malinami
Składniki:
– 1 cały ser camembert
– 1/4 szklanki (60 ml) miodu
– 1/2 do 1 łyżeczki octu balsamicznego
– garść malin
– garść pistacji, drobno posiekanych
– chleb i krakersy do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Położyć arkusz papieru do pieczenia na blasze do pieczenia i ułożyć na nim camembert. Camembert należy wyjąć z plastikowego opakowania przed pieczeniem. Piec camembert przez 12-15 min. do momentu, gdy wierzch i boki camemberta będą miękkie w dotyku. W międzyczasie podgrzać miód i ocet balsamiczny. Dodać maliny do miodu i delikatnie obtoczyć je w miodzie. Gdy camembert będzie gotowy delikatnie przenieść go na mały talerz lub deskę do serów. Na wierzchu camembert polać malinami i skropić odrobiną miodu. Posypać posiekanymi pistacjami.
Pieczony Camembert z karmelizowaną cebulą i pomidorami
Składniki:
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 duża cebula
– 3 łyżki miodu
– 10 wiśniowych pomidorów
– 1 cały camembert
– 3 łodygi tymianku
Przygotowanie:
Pokroić cebulę. Na patelnię wlać olej kokosowy, dodać cebulę i smażyć przez 50 min., aż uzyska złoty kolor i karmelizuje. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na tej samej patelni usmażyć pomidory (ok. 10 min.). Ułożyć camembert z łodygami tymianku na blasze do pieczenia i piec 20 min. Po 10 min. smażenia pomidorów dodać 1 łyżkę miodu i smażyć przez kolejne 10 min. na małym ogniu. Zdjąć pomidory i dodać je do miski z cebulą. Camembert wyjąć z piekarnika, polać pomidorami i cebulą, skropić pozostałym miodem i podawać.
Smażony Camembert w panierce
Składniki:
– podwójny ser Camembert
– ½ szklanki mąki
– 1 jajko, ubite
– 1 szklanka bułki tartej
– ½ łyżeczki nasion chia
– olej do smażenia
– 4 małe pieczone buraki, pokrojone w kostkę
– ¼ szklanki octu balsamicznego
– ¼ szklanki słodkiego sosu chilli
– ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków chińskich
– liście rukoli i krakersy do podania
Przygotowanie:
Camembert posypać mąką, następnie zanurzyć w jajku i na koniec panierować w mieszance bułki tartej wymieszanej z nasionami chia. Powtórzyć warstwy jajka i bułki. Pozostawić na 20 min. Udusić pokrojone w kostkę buraki z balsamicznym, słodkim chilli i chińską przyprawą 5-10 min., aż sos będzie syropowy, a buraki będą miękkie. W małym rondelku rozgrzać około 5 cm oleju i smażyć ser przez około 2-3 min. W razie potrzeby ostrożnie odwróć, aby wszystkie strony się usmażyły. Odsączyć na papierowych ręcznikach i odstawić na 5 min., a następnie przekroić na pół i podawać z pikantnym burakiem, kilkoma liśćmi rukoli i krakersami.
Pieczony Brie z czosnkiem i tymiankiem
Składniki:
– 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
– 450g sera Brie (np. Coulommiers) w pudełku
– 2 łyżki owocowego białego wina
– 6 gałązek tymianku
– 2 liście laurowe
– 400 g drobnych ziemniaków
– liście do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Czosnek włożyć do małej miski, zalać wrzątkiem i natychmiast odcedzić. Wyjąć ser z pudełka i wyłożyć spód i bok pudełka małym arkuszem papieru do pieczenia. Umieścić ser w wyłożonym pudełku. Za pomocą małego noża zrobić 8 nacięć na wierzchu sera, a następnie końcówką noża wsunąć kawałek czosnku w każdą szczelinę. Wyciąć 6 kolejnych nacięć między pierwszymi, a następnie skropić ser winem. Posypać pozostałymi plasterkami czosnku, tymiankiem i liśćmi laurowymi, a następnie doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Umieść pudełko na blasze piekarnika i przykryć folią, a następnie piec przez 25 min. W międzyczasie ugotować ziemniaki (15 min.) do miękkości. Odcedzić, a następnie pokroić ziemniaki na pół. Ciepły ser podawać z ziemniakami i liśćmi.
Pieczony Brie z granatem i syropem klonowym
Składniki:
– 1 (250 g) cały ser brie
– 1/4 szklanki grubo posiekanych orzechów pekan pieczonych
– 1/4 szklanki nasion granatu
– 1/4 szklanki syropu klonowego
Przygotowanie:
Rozpakować brie i umieść na małym talerzu nadającym się do kuchenki mikrofalowej. Ustawić kuchenkę na wysoki poziom i piec ser przez ok. 1 min. Na wierzch dodać orzechy pekan, pestki granatu i syrop klonowy. Podawać natychmiast z krakersami.
Pieczony Brie z karmelizowanym ananasem
Składniki:
– 2 łyżki masła
– 1 puszka ananasa
– 1/4 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
– 1 łyżka + 1 łyżeczka miodu
– 1 opakowanie okrągłego sera brie
– 2 łyżki posiekanych prażonych solonych pistacji
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Rozgrzać masło na patelni na średnim ogniu. Dodać ananasa, rozmaryn i 1 łyżkę miodu. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 6 min. lub do momentu, aż ananas nabierze złotego koloru. Wyłożyć blachę lub małe naczynie do pieczenia pergaminem. Odciąć wierzchnią skórkę brie i wyrzuć. Umieścić brie na pergaminie. Położyć 1 łyżkę ananasa na brie. Piec 10 min. Wyjąć z piekarnika i skropić pozostałą 1 łyżeczką miodu. Udekorować pistacjami i podawć.
Pieczone Brie Caprese
Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 1 garść pomidorów koktajlowych
– 1 pęczek świeżej bazylii
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Umieść brie na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez 25 min. Podczas pieczenia brie podsmażyć czosnek i pomidory na oliwie do miękkości. Wyjąć brie z piekarnika i ułożyć na półmisku. Na wierzch polać mieszanką pomidorowo-czosnkową i posypać posiekaną bazylią. Podawać z krakersami lub kromkami chleba.
Smażona Feta z miodem
Składniki:
– 1 blok tradycyjnego sera Feta
– 1/4 szklanki miodu
– 1/2 łyżeczki mielonego świeżego tymianku
– 2 łyżki konfitur z fig lub dżemu jeżynowego
– krakersy lub tosty
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Umieść fetę na żeliwnej patelni, skropić miodem i posypać tymiankiem. Piec przez 8 min. Polać konfiturami figowymi i podgrzanym miodem z dna patelni. Podsmażać na ogniu przez 1-2 min., aż wierzch zacznie się lekko rumienić. Podawać z krakersami.
Pieczona Feta z ziołami
Składniki:
– 1 opakowanie sera feta
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka suszonej bazylii
– 1 łyżka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki płatków chilli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
W małej miseczce połączyć wszystkie składniki. Całą kostkę sera przełożyć do foliowego woreczka typu zip i przelać do niego naszą marynatę. Delikatnie obracać woreczek tak aby ser się nie pokruszył a przyprawy obkleiły ser. Tak przygotowany ser pozostawić na minimum 45 min. lub nawet całą noc w lodówce. Następnie piec w 190 st. C przez 25 min. aż ser będzie zarumieniony i miękki.
Pieczona Feta z warzywami
Składniki:
– 1 kostka fety (200 g)
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 czerwona cebula
– świeża bazylia
– suszone oregano
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Papryki pokroić w paseczki, a cebulę w piórka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość skropić oliwą, dodać zioła: posiekaną bazylię oraz suszone oregano. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Odsunąć warzywa na bok, na środek wyłożyć ser feta, który należy przykryć odsuniętymi warzywami. Całość piec przez około 20 min. Podawać oprószone świeżą bazylią z krakersami lub świeżymi warzywami, jak seler naciowy, marchewka.
Pieczona Feta z pomidorami i chili
Składniki:
– 1 kostka dobrej jakości sera feta
– kiść pomidorków koktajlowych
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– natka pietruszki i ulubione zioła
– czarny sezam
Przygotowanie:
Papryczkę bardzo drobno posiekać z natką pietruszki. Na papierze do pieczenia ułożyć ser i pomidorki koktajlowe, na serze ułożyć papryczkę z natką, posypać ziołami i sezamem, polać oliwą i wokół rozłożyć plasterki czosnku. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 st. C. Podawać z pieczywem, lub z sałatką.
Twaróg zapiekany z pesto i pomidorami
Składniki:
– 400 g białego sera twarogowego chudego
– 6 pomidorków cherry
– 2 łyżki bułki tartej
– 1 białko jajka
– pieprz
– sól
Pesto:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
– pęczek rukoli
– 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę przełożyć do miksera. Wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe, dodać obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować. Następnie ser twarogowy pokroić ostrym nożem na duże kawałki, wysmarować je białkiem jajka i oprószyć bułką tartą. Przygotowany ser przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować go zmiksowanymi wcześniej składnikami pesto i położyć na to pokrojone w cienkie plastry pomidorki cherry. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i przełożyć na talerz.
Smażone kulki serowe
Składniki:
– 100 g (1/2 szklanki) sera feta pokruszonego
– 150 g (2/3 filiżanki) startego sera Gouda
– 100 g (1/2 szklanki) dojrzałego twardego sera startego
– 1 duże jajko
– 1 średnie białko
– 2 łyżki mąki migdałowej
– 1 łyżka mąki kokosowej
– 1 łyżka psyllium
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Mieszanka do panierowania:
– 2 łyżki mąki sezamowej
– 1 łyżka mąki migdałowej
– 2 łyżki drobno startego parmezanu
– olej do smażenia
– 200 ml (1 szklanka) oleju kokosowego
– 100 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełożyć do średniej miski, dobrze przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i zmiksować. Przykryć miskę folią i włożyć do lodówki na 30 min. Połączyć mąkę sezamową, mąkę migdałową i parmezan i ułożyć mieszankę na szerokim talerzu. Zanurzyć dłoń w wodzie i formować kulki serowe z chłodnej mieszanki serowej. Obtoczyć każdą kulkę w mieszance do panierowania. Rozgrzać mieszaninę olejów i smażyć kulki partiami, aż staną się złotobrązowe. Położyć smażone kulki serowe na papierze kuchennym. Podawać gorące.
Smażony Paneer w panierce
Składniki:
– 500 g indyjskiego sera paneer (można zastąpić go serem korycińskim lub tofu)
– 75 g pasty Tikka Masala
– 300 ml wody
– 240 g mąki z ciecierzycy lub 120 g mąki kukurydzianej + 120 g mąki ryżowej
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka oleju do marynaty + do smażenia
Przygotowanie
Ser paneer pokroić w trójkąty. Przygotować marynatę: pastę Tikka Masala połączyć z 1 łyżką oleju. Do marynaty włożyć ser paneer, a następnie wstawić do lodówki. Przygotować ciasto: do miski wlać 300 ml wody. Dodać sól, pieprz, mąkę z ciecierzycy lub mąkę kukurydzianą wraz z mąką ryżową i zmiksować, aż powstanie gładka masa. Odstawić na 5 min. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać większą ilość oleju. Ser paneer wyjąć z marynaty i obtoczyć w przygotowanym cieście. Smażyć 3-4 min., aż się zrumieni, a następnie wyłożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z dipem jogurtowo-limonkowym.
zobacz również:
Muffinki z malinami i białą czekoladą
Ciasta i desery z malinami – pomysłowe przepisy
Tarteletki z budyniem i malinami
Czekoladowe ciasto z malinami