Ser feta – właściwości i przepisy na dania z fetą | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ser feta – właściwości i przepisy na dania z fetą

22 lipca 2019, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Feta to nieodłączny element wielu sałatek i dań. Ser grecki wytwarza się z mleka owczego bądź też koziego do 30 %. Mleko pasteryzowane zawiera kultury bakterii, które nadają serowi charakterystyczny smak i kwasowość. Czy wiesz jakie właściwości posiada ser feta? W jakich daniach można go wykorzystać?

ser feta

Co nieco o fecie

Ser feta powstaje z pasteryzowanego mleka, które miesza się z kulturami bakterii. Kolejnym etapem jest schłodzenie mleka do 35 stopni i dodanie podpuszczki i kazeiny. Dzięki temu uzyskuje się koagulację.

Z kolei skrzepy zostają rozdrobnione i przeniesione do woreczka z tkaniny. To pozwala na oddzielenie serwatki, którą odstawia się na kilka godzin. Po tym czasie skrzepy zyskują twardość i można już je posolić i pokroić. Następnie przekłada się ser  na kilka dni do metalowych naczyń albo drewnianych beczek.

W tym czasie ser dojrzewa w solance w temperaturze pokojowej. Następnie przekłada się ser do chłodni na dwa miesiące.

Już gotowe sery wysyła się do sklepów w specjalnych opakowaniach z solanką, która zapobiega wysychaniu fety.

ser feta

Właściwości zdrowotne

Ser feta posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera mnóstwo białka, które służy nam jako składnik budulcowy, pomaga w procesach metabolicznych oraz wspomaga transport tlenu.

Dodatkowo białko wspomaga równowagę fizjologiczną wapnia co wspomaga prawidłowy wzrost kości. Wystarczy zjeść 100 g sera feta, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Jest to bardzo ważne, ponieważ odpowiednia podaż wapnia już za młodych lat – zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.

ser feta

Przeciwwskazania

Feta zawiera sporą dawkę sodu, która niestety zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia, chorób serca a nawet udaru mózgu. Spożycie sera fety powinny ograniczyć osoby, które chorują na nadciśnienie tętnicze oraz chorobami nerek.

Osoby z alergią na mleko kozie oraz owcze również muszą obejść się smakiem. Nie zaleca się też fety dla kobiet w ciąży, ponieważ może pojawić się skażenie sera bakteriami.

ser feta

Feta w kuchni

Ser feta posiada lekko słony i ostry smak. Jest biały i kruchy co dodaje mu jeszcze większej wyjątkowości. Istnieją dwa rodzaje fety – twardy oraz miękki.

Dodawaj fetę do sałatek, kanapek a nawet dań na ciepło. Idealnie skomponuje się również z warzywami a nawet owocami ( arbuz, melon ). Nie bój się dodać go do pizzy, omletów oraz puree.

 

Kremowa zupa szpinakowa

ser feta

Co kupić?

  • litr wody
  • 40 dag szpinaku
  • pierś z kurczaka
  • 1/2 kostka sera fety
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • ziemniaki 2 sztuki
  • łyżka masła klarowanego
  • cebula
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: prażone pestki słonecznika

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka ugotować w litrze wody (woda powinna być osolona). Wyjąc mięso i ostudzić. W dużym rondlu podsmażyć masło, dodać czosnek, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę,szpinak, całość kilka minut dusić, dodać wodę z gotowania mięsa i przykryć, gotować około 15 minut. Dodać przyprawy i zmiksować całość na gładką masę. Do zupy dodać pokrojonego w plasterki kurczaka i ser feta. Podawać udekorowana zupę natką i pestkami.

 

Sałatka grecka

– pomidorki koktajlowe

– duży zielony ogórek

– puszka fasoli czerwonej

– 2 białe lub czerwone cebule

– strąk papryki zielonej i czerwonej

– 20 dag sera feta

– 4 łyżki białego octu winnego

– sól, pieprz

– 6 łyżek oliwy z oliwek

– 10 dag czarnych oliwek bez pestek

Wszystkie składniki posiekać w kosteczkę – oprócz oliwek i fasoli, przygotować sos: ocet wymieszać z solą i pieprzem, dolać oliwę, az powstanie gładka emulsja. Do miseczki wsypac składniki sałatki i zalać sosem. Podawać z grzankami lub bagietką.

Ziołowa lasagne z indykiem, cukinią i serem feta

ser feta

Co kupić?

  • makaron lasagne – płaty – 9 sztuk
  • Fix Lasagne Knorr – 1 opakowanie
  • mięso mielone z indyka – 300 g
  • cukinia – 2 sztuki
  • śmietana gęsta – 200 ml
  • ser żółty, starty – 100 g
  • ser feta, pokruszony – 100 g
  • oliwa – 3 łyżki
  • oregano suszone – 1 łyżeczka
  • bazylia – kilka listków
  • woda – szklanka

Przygotowanie:

1. Cukinię umyj i pokrój w cienkie, podłużne plastry, skrop oliwą i grilluj na patelni lub w piekarniku.
2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć mięso mielone z indyka, pilnując by nie pozostało sklejone, mieszaj je i smaż przez kilka minut. Następnie do mięsa wlej ciepłą wody i dodaj zawartość opakowania Fix Lasagne, który zapewni doskonały smak dania. Powstały sos zagotuj a następnie zminimalizuj ogień. Duś go przez kolejne 8 minut. Pod koniec wrzuć rozdrobniony ser feta.
3. W wysmarowanym śmietaną prostokątnym naczyniu żaroodpornym o wym. 28×20 cm ułóż na dnie trzy płaty makaronu. Ich wierzch posmaruj śmietaną, obsyp serem a następnie równomiernie rozłóż na nim warstwę sosu z mięsem i plastry cukinii.
4. Układaj kolejne dwie warstwy. Na każdą ma składać się: makaron, śmietana, sos z indykiem i plastry cukinii. Wierzch dania ponownie posmaruj śmietaną, posyp serem oraz ziołami: suszonym oregano. Danie piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zapiekankę udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj z sosem pomidorowym.

Roladki z bakłażana z serem feta

ser feta

Co kupić?

  • 2 bakłażany
  • opakowanie sera feta
  • łyżka soku z cytryny
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonej papryki
  • pół łyżeczki nasion kminku
  • pół szklanki oliwy lub oleju
  • sól
  • pieprz
  • imbir

Przygotowanie:

Każdy bakłażan pokroić wzdłuż na 6 plastrów, oprószyć solą i polać sokiem z cytryny. Rozłożyć na talerzu i odstawić na około 10 minut aż puszczą sok. Szczypiorek zanurzyć w osolonym wrzątku, spłukać pod bieżącą zimną wodą i dobrze osączyć. Zrobić marynatę: obrać i posiekać czosnek, wymieszać z papryką, kminkiem i oliwą, wstawić do lodówki. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, piec około 3 minuty na grillu aż ściemnieją, zdjąć z grilla i gorące zanurzyć w marynacie, wstawić do lodówki na 2 godziny. Pokroić ser feta na 12 kawałków, każdy owinąć plastrem bakłażana i związać szczypiorkiem, polać resztkami marynaty, oprószyć solą i pieprzem.
Jeśli nie możesz grillować bakłażana możesz go ewentualnie upiec w piekarniku.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...