Ser feta – właściwości i przepisy na dania z fetą
Feta to nieodłączny element wielu sałatek i dań. Ser grecki wytwarza się z mleka owczego bądź też koziego do 30 %. Mleko pasteryzowane zawiera kultury bakterii, które nadają serowi charakterystyczny smak i kwasowość. Czy wiesz jakie właściwości posiada ser feta? W jakich daniach można go wykorzystać?
Co nieco o fecie
Ser feta powstaje z pasteryzowanego mleka, które miesza się z kulturami bakterii. Kolejnym etapem jest schłodzenie mleka do 35 stopni i dodanie podpuszczki i kazeiny. Dzięki temu uzyskuje się koagulację.
Z kolei skrzepy zostają rozdrobnione i przeniesione do woreczka z tkaniny. To pozwala na oddzielenie serwatki, którą odstawia się na kilka godzin. Po tym czasie skrzepy zyskują twardość i można już je posolić i pokroić. Następnie przekłada się ser na kilka dni do metalowych naczyń albo drewnianych beczek.
W tym czasie ser dojrzewa w solance w temperaturze pokojowej. Następnie przekłada się ser do chłodni na dwa miesiące.
Już gotowe sery wysyła się do sklepów w specjalnych opakowaniach z solanką, która zapobiega wysychaniu fety.
Właściwości zdrowotne
Ser feta posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera mnóstwo białka, które służy nam jako składnik budulcowy, pomaga w procesach metabolicznych oraz wspomaga transport tlenu.
Dodatkowo białko wspomaga równowagę fizjologiczną wapnia co wspomaga prawidłowy wzrost kości. Wystarczy zjeść 100 g sera feta, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Jest to bardzo ważne, ponieważ odpowiednia podaż wapnia już za młodych lat – zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Przeciwwskazania
Feta zawiera sporą dawkę sodu, która niestety zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia, chorób serca a nawet udaru mózgu. Spożycie sera fety powinny ograniczyć osoby, które chorują na nadciśnienie tętnicze oraz chorobami nerek.
Osoby z alergią na mleko kozie oraz owcze również muszą obejść się smakiem. Nie zaleca się też fety dla kobiet w ciąży, ponieważ może pojawić się skażenie sera bakteriami.
Feta w kuchni
Ser feta posiada lekko słony i ostry smak. Jest biały i kruchy co dodaje mu jeszcze większej wyjątkowości. Istnieją dwa rodzaje fety – twardy oraz miękki.
Dodawaj fetę do sałatek, kanapek a nawet dań na ciepło. Idealnie skomponuje się również z warzywami a nawet owocami ( arbuz, melon ). Nie bój się dodać go do pizzy, omletów oraz puree.
Kremowa zupa szpinakowa
Co kupić?
- litr wody
- 40 dag szpinaku
- pierś z kurczaka
- 1/2 kostka sera fety
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- ziemniaki 2 sztuki
- łyżka masła klarowanego
- cebula
- sól, pieprz
- opcjonalnie: prażone pestki słonecznika
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka ugotować w litrze wody (woda powinna być osolona). Wyjąc mięso i ostudzić. W dużym rondlu podsmażyć masło, dodać czosnek, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę,szpinak, całość kilka minut dusić, dodać wodę z gotowania mięsa i przykryć, gotować około 15 minut. Dodać przyprawy i zmiksować całość na gładką masę. Do zupy dodać pokrojonego w plasterki kurczaka i ser feta. Podawać udekorowana zupę natką i pestkami.
Sałatka grecka
– pomidorki koktajlowe
– duży zielony ogórek
– puszka fasoli czerwonej
– 2 białe lub czerwone cebule
– strąk papryki zielonej i czerwonej
– 20 dag sera feta
– 4 łyżki białego octu winnego
– sól, pieprz
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 10 dag czarnych oliwek bez pestek
Wszystkie składniki posiekać w kosteczkę – oprócz oliwek i fasoli, przygotować sos: ocet wymieszać z solą i pieprzem, dolać oliwę, az powstanie gładka emulsja. Do miseczki wsypac składniki sałatki i zalać sosem. Podawać z grzankami lub bagietką.
Ziołowa lasagne z indykiem, cukinią i serem feta
Co kupić?
- makaron lasagne – płaty – 9 sztuk
- Fix Lasagne Knorr – 1 opakowanie
- mięso mielone z indyka – 300 g
- cukinia – 2 sztuki
- śmietana gęsta – 200 ml
- ser żółty, starty – 100 g
- ser feta, pokruszony – 100 g
- oliwa – 3 łyżki
- oregano suszone – 1 łyżeczka
- bazylia – kilka listków
- woda – szklanka
Przygotowanie:
1. Cukinię umyj i pokrój w cienkie, podłużne plastry, skrop oliwą i grilluj na patelni lub w piekarniku.
2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć mięso mielone z indyka, pilnując by nie pozostało sklejone, mieszaj je i smaż przez kilka minut. Następnie do mięsa wlej ciepłą wody i dodaj zawartość opakowania Fix Lasagne, który zapewni doskonały smak dania. Powstały sos zagotuj a następnie zminimalizuj ogień. Duś go przez kolejne 8 minut. Pod koniec wrzuć rozdrobniony ser feta.
3. W wysmarowanym śmietaną prostokątnym naczyniu żaroodpornym o wym. 28×20 cm ułóż na dnie trzy płaty makaronu. Ich wierzch posmaruj śmietaną, obsyp serem a następnie równomiernie rozłóż na nim warstwę sosu z mięsem i plastry cukinii.
4. Układaj kolejne dwie warstwy. Na każdą ma składać się: makaron, śmietana, sos z indykiem i plastry cukinii. Wierzch dania ponownie posmaruj śmietaną, posyp serem oraz ziołami: suszonym oregano. Danie piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zapiekankę udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj z sosem pomidorowym.
Roladki z bakłażana z serem feta
Co kupić?
- 2 bakłażany
- opakowanie sera feta
- łyżka soku z cytryny
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonej papryki
- pół łyżeczki nasion kminku
- pół szklanki oliwy lub oleju
- sól
- pieprz
- imbir
Przygotowanie:
Każdy bakłażan pokroić wzdłuż na 6 plastrów, oprószyć solą i polać sokiem z cytryny. Rozłożyć na talerzu i odstawić na około 10 minut aż puszczą sok. Szczypiorek zanurzyć w osolonym wrzątku, spłukać pod bieżącą zimną wodą i dobrze osączyć. Zrobić marynatę: obrać i posiekać czosnek, wymieszać z papryką, kminkiem i oliwą, wstawić do lodówki. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, piec około 3 minuty na grillu aż ściemnieją, zdjąć z grilla i gorące zanurzyć w marynacie, wstawić do lodówki na 2 godziny. Pokroić ser feta na 12 kawałków, każdy owinąć plastrem bakłażana i związać szczypiorkiem, polać resztkami marynaty, oprószyć solą i pieprzem.
Jeśli nie możesz grillować bakłażana możesz go ewentualnie upiec w piekarniku.