Schabowy z serem żółtym z pieczarkami

21 października 2012, dodał: Magda111
Artykuł zewnętrzny
  • składniki na 4 porcje

4 kotlety schabowe

20 dag pieczarek

1 duża cebula

4 grube  plastry sera żółtego

3 łyżki oleju do smażenia

4 łyżki masła

2 jajka

łyżka mąki

bułka tarta do panierowania

sól i pieprz

  • przepis

Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie. Brzegów kotleta nie rozbijamy zbyt mocno, wówczas podczas smażenia utworzą się tzw. kołyski. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w  niezbyt  cienkie  plasterki, wrzucamy na patelnie  i dusimy  na maśle, doprawiamy.
Sznycelki oprószamy mąką, panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej . Smażymy na oleju na małym ogniu na złocisty kolor.
W zagłębienia usmażonych kotletów, nakładamy farsz z pieczarek i cebuli, formując niewielkie kopczyki. Następnie każdą porcję nakrywamy plastrem żółtego sera. Układamy sznycle na brytfance wysmarowanej tłuszczem i zapiekamy do chwili, aż ser się rozpuści.

file1350799516



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz