Schabowy gulasz błonnikowy
Artykuł zewnętrzny
- ok. 0,4 – 0,5 kg schabu
- 1/5 łyżeczki pieprzu
- 1/5 łyżeczki kurkumy
- 1/5 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 200 ml wywaru z warzyw
- olej kokosowy
1. Pieprz, kurkumę, curry i zioła prowansalskie łączymy w miseczce.
2. Obtaczamy w nich umyty i pokrojony w kostkę schab. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni na oleju.
3. Wywar z warzy zagotowujemy
4. Dodajemy do niego podsmażone mięso. Zagotowujemy.
5. Dodajemy zmielony słonecznik i siemię lniane
6. Mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 3-5 minut
7. Podajemy z jedną z sałatek lub surówek
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”