Schabowy gulasz błonnikowy

7 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

 

  • ok. 0,4 – 0,5 kg schabu
  • 1/5 łyżeczki pieprzu
  • 1/5 łyżeczki kurkumy
  • 1/5 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 200 ml wywaru z warzyw
  • olej kokosowy

 

1. Pieprz, kurkumę, curry i zioła prowansalskie łączymy w miseczce.

2. Obtaczamy w nich umyty i pokrojony w kostkę schab. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni na oleju.

3. Wywar z warzy zagotowujemy

4. Dodajemy do niego podsmażone mięso. Zagotowujemy.

5. Dodajemy zmielony słonecznik i siemię lniane

6. Mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 3-5 minut

7. Podajemy z jedną z sałatek lub surówek

file1425761800

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”