Schab pieczony z pomidorkami, grzybami i szpinakiem
Schabowy to klasyka gatunku, a gdyby tak jednak przygotować go w troszkę innej wersji – pieczony ze świeżymi grzybami leśnymi lub pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i ziołami? Pamiętajcie, że najlepsza część schabu, najdelikatniejsza jest od karczku (o taki poproście swoją ulubioną sprzedawczynię) i z kością. Schab można wcześniej kilka godzin macerować w mleku i cebuli, wtedy jest gwarancja kruchości i soczystości mięsa.
składniki:
7 plastrów schabu
10 pomidorków koktajlowych
pół kilograma grzybów
smalec
cebula i czosnek
garść szpinaku
bulion lub gorąca woda
przyprawy: pieprz, sól morska, majeranek, cząber, papryka słodka
zioła: natka pietruszki, bazylia
Oprószyć solą i pieprzem plastry schabu. W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz, kłaść plastry schabu, dodać pokrojoną w plastry cebulkę, oczyszczone grzyby, kilka ząbków czosnku, chwilę smażyć, doprawić przyprawami. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pomidorki koktajlowe, grzyby, podlać bulionem lub odrobiną wody (około 1 szklanka) i zapiekać 50 minut. Pod koniec pieczenia dodać szpinak, można też danie serwować z serem np: mozzarellą lub parmezanem. Na koniec posypać świezymi ulubionymi ziołami. Podawać z bagietką lub ziemniakami z wody.