Sandacz z sosem chrzanowo-koperkowym

9 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny filet z sandacza usmażony w mące – z dodatkiem sosu. Pycha.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 filet sandacza ze skórą
  • 1 cytryna
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • mąka
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/4 szklanki wody

Sandacza – świeży lub odmrożony i osuszony – zalać sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju. Posypać mielonym grubo pieprzem i zostawić na 30 minut. Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej (sporo) i na gorącym smażyć filet (cały lub przedzielony na porcje). Pod koniec smażenia dołożyć masło ( 1 łyżkę ). Przewracać ostrożnie by się nie pokruszył.

W rondelku roztopić łyżkę masła i wsypać 2 łyżeczki mąki. Zamieszać .Wlać śmietankę i wodę. Dołożyć koper i chrzan. Zamieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Podawać z puree ziemniaczanym.

file1304960784



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz