Sałatki z kaszą – różne przepisy

30 marca 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

 

Kiedy słyszymy „sałatka”, to w większości pierwsze nasze skojarzenie to: sałata, pomidor, ogórek, feta. Czas porzucić rutynę i rozruszać trochę wyobraźnię. Poznawanie nowych smaków to cudowna sprawa, a przygotowując takie nietypowe danie z pewnością zaskoczycie domowników, gości, a nawet samych siebie. Jeżeli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy, to piszcie śmiało w komentarzach.

Z pewnością każdy ucieszy się z powiększonej książki kucharskiej. Tak, więc do dzieła i smacznego!

Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami

Co kupić?

Kasza jaglana

Sos sałatkowy grecki

Suszone pomidory

Czarne oliwki

Cebula

Pietruszka

 

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę. Przygotuj sos, wymieszaj z posiekaną pietruszką oraz cebulą. Pokrój pomidory oraz oliwki. Składniki wymieszaj z kaszą i dodaj sos i gotowe.

Sałatka z kaszy gryczanej z oscypkiem oraz grzybami

Co kupić?

Kasza gryczana

Majonez

Jogurt naturalny

Sos sałatkowy włoski

Boczek wędzony

Kurki

Suszone grzyby

Cebula

Pomidor

Przyprawy

 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w wodzie z grzybami, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Po ugotowaniu pokrój grzyby. Cebulę i boczek pokrój i podsmaż na patelni. Pod koniec dodaj kurki. Oscypek zetrzyj na tarce i wszystko razem wymieszaj z kaszą. Na koniec wymieszaj majonez i jogurt z sosem. Dodaj na koniec i wymieszaj.

Wegetariańska wersja z warzywami i kuskusem

Co kupić?

Kasza kuskus

Bulion warzywny

Sos sałatkowy paprykowo ziołowy

Papryka czerwona i żółta

Pomidorki cherry

Por

Kolendra

 

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj normalnie. Następnie zalej zagotowanym bulionem i odstaw do momentu, aż kasza wszystko wchłonie. Przygotuj sos według instrukcji na opakowaniu. Pokrój wszystkie warzywa w paski lub kostkę wedle upodobania. Warzywa zalej sosem, dodaj kolendrę oraz pieprz. Całość wymieszaj i podawaj z pieczywem.

 

Z kaszy gryczanej, buraków i sera koziego

Co kupić?

Kasza gryczana

majonez

jogurt naturalny

musztarda

buraki marynowane

ser kozi

garść orzechów włoskich

rukola

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy jak zwykle. Majonez mieszamy z musztardą oraz jogurtem naturalnym. Buraki kroimy na połówki, a ser w małe kawałeczki.Orzechy upraż na patelni.

Na koniec możesz albo wymieszać wszystkie składniki razem, albo ułożyć warstwowo ( kasza,sos, rukola, buraki,orzechy) np. w małych słoiczkach, czy miseczkach.

Z kurczakiem, truskawkami i kuskusem

Co kupić?

Sałata roszponka

pierś z kurczaka

truskawki

kuskus

oliwa z oliwek

zioła prowansalskie

pieprz,sól

bazylia

curry

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka przyprawioną solą, pieprzem oraz curry smażymy na patelni. Truskawki myjemy, obrywamy szypułki i kroimy na połówki. Kuskus zalewamy gorącą wodą ok 1 cm, powyżej kaszy i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.Oliwę mieszamy z ziołami. Na dno miski kładziemy porwaną sałatę oraz mięso z kurczaka.Następnie dodajemy kuskus i polewamy sosem. Na wierzch kładziemy truskawki i listki bazylii.

zobacz również:

  1. Dieta sałatkowa – skuteczność i pomysłowe przepisy
  2. Dieta wiosenna z nowalijkami
  3. Dieta Okinawa – sekret długowieczności
  4. Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn