Sałatka z truskawkami – różne pomysłowe przepisy
Dzisiaj będzie czerwono, bowiem zajmiemy się truskawkami. Pyszne, słodkie owoce, które potrafią skraść nie jedno serce. Zazwyczaj używamy ich do deserów, jednak tylko razem pokaże Wam przepisy na wykorzystanie ich w sałatkach.
Co nieco o truskawkach
Niewątpliwą zaletą truskawek jest to, że delektując się ich wybornym smakiem, dostarczamy organizmowi cennych składników, przede wszystkim witaminy C oraz minerałów których potrzebujemy, aby procesy życiowe mogły prawidłowo przechodzić. 100 g truskawek dostarcza organizmowi 60 mg wit. C, pewną ilość witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, jodu oraz krzemu, sporo pektyn czyli frakcji błonnika pokarmowego pobudzającą prace jelit, kwasy organiczne regulujące przemianę materii i przyspieszające trawienie. Truskawki odznaczają się jeszcze jedna zaletą. Są niskokaloryczne. 100 g truskawek dostarcza tylko 30 kalorii. Zawierają 90 % wody co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Działają lekko napotnie i moczopędnie, dobrze oddziaływają na gruczoły dokrewne i tonizują układ nerwowy. Całkiem sporo jak na taki mały, niepozorny owoc. Ale to jeszcze nie wszystko. Działanie lecznicze mają również liście i korzenie tej rośliny.
Truskawki to istna bomba witaminowa, zawierają one:
- kwas foliowy wspomagający pracę i rozwój mózgu
- witaminę C zwiększającą odporność i wspomagającą wchłanianie żelaza
- potas utrzymuje kondycję mięśni i odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie
- witaminę K na uszczelnianie naczyń krwionośnych
- witaminy B-5 i B-6 na poprawę koncentracji i problemy z zawrotem głowy
- magnez i wapń odkwaszające organizm
- przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia się
Sałatka z truskawkami, serem oraz cykorią i orzechami
Składniki:
- Cykoria – 2 szt. (mogą być dwa kolory) lub inny rodzaj sałaty
- Sos sałatkowy francuski Knorr – 1 opakowanie
- Włoskie orzechy- 1 garstka
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- ser
Sposób przygotowania:
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z trzema łyżkami wody oraz oliwą. Liście cykorii porozdzielaj i ułóż w salaterce lub na półmisku. Umyte i oczyszczone truskawki pokrój na połówki. Ser pokrój w kawałki podobnej wielkości, jak truskawki. Na rozgrzanej, suchej patelni upraż orzechy, aby uwolniły swój aromat, a następnie je wystudź. Pokrojone truskawki oraz ser rozłóż dekoracyjnie na liściach cykorii. Całość polej przygotowanym sosem, a na koniec sałatkę posyp orzechami. Rada szefa kuchni: Aby uzyskać jeszcze bardziej kolorową sałatkę, możesz jej wierzch posypać kiełkami słonecznik
Sałatka ze szpinaku i truskawek
- 250 g liści świeżego szpinaku
- 200 g dużych truskawek
- mała cebula
- 50 g orzechów
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego o aromacie malin
- sól, pieprz
Sałatka z melonem i truskawkami
- dojrzałe mango
- truskawki
- kilka rzodkiewek
- liść sałaty
- zielona pietruszka
- koperek
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- papryka, pieprz i sól
Sałatka z szynką parmeńską i truskawkami
Składniki:
- 300 g truskawek, pokrojone
- 125 g mozzarelli
- 50 g orzechów
- 1 garść świeżych liści bazylii
- sól i mielony czarny pieprz
- 4-8 plasterków szynki parmeńskiej
Dip: - 2 kiwi, bez skórki
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przetrzeć kiwi przez sito, aby usunąć nasiona. Wymieszać purée z kiwi ze skórką z limonki i sokiem, miodem, oliwą z oliwek i octem, i doprawić do smaku. Ułożyć truskawki i mozzarellę na talerzach, rozrzucić orzechy włoskie i liście bazylii, i skropić odrobiną sosu z kiwi. Na sałatce ułożyć plasterki szynki parmeńskiej i podawać.
Sałatka z truskawkami i kurczakiem
Składniki:
- łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
- 1 łyżka białego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- 3/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli koszernej
- 2 szklanki połówek truskawek
- 4 kotlety z piersi kurczaka
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- spray do smażenia
- 4 szklanki świeżego szpinaku baby
- 1/4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
- 3 łyżki posiekanych orzechów pekan
- ser feta, rozdrobniony (około 1/4 szklanki)
Przygotowanie:
Wymieszać 1 łyżkę oleju, octu, miodu, tymianku, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/8 łyżeczki soli w średniej misce. Dodać 1 szklankę truskawek, wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na 10 min. Podgrzać średnią patelnię, posmarować kurczaka pozostałą 1 łyżeczką oleju, posypać pieprzem, solą i papryką. Patelnię spryskać sprayem do smażenia, smażyć kurczaka od 2 do 3 min. z każdej strony. Pokroić na plasterki. Szpinak wymieszać z kawałkami kurczaka, polać mieszanką truskawkowo-balsamiczną. Do każdej porcji dodać orzechy pekan i 2 łyżki sera.
Truskawkowa sałatka z ogórkiem i brzoskwinią
Składniki:
- 8 filiżanek zmieszanych sałat
- 2 świeże brzoskwinie w plasterkach
- 12 truskawek w plasterkach
- ½ dużego ogórka, pokrojony
- ½ filiżanki koziego sera
- pół szklanki migdałów w plasterkach
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Umieść sałaty w dużej misce, ozdobić brzoskwiniami, truskawkami, ogórkiem, kozim serem i migdałami. Ubić składniki sosu w małej misce (lub potrząśnij nimi w słoiku) i zalać sałatkę.
Sałatka z truskawek i awokado
Składniki:
- 2 awokado niezbyt dojrzałe
- 400 g truskawek
- 25 ml octu balsamicznego Modena
- 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- pieprz
- kilka gałązek mięty lub mięty zielonej
Przygotowanie:
Truskawki umyć i pokroić. Awokado obrać, wypestkować i pokroić. Wymieszać z pokrojonymi listkami mięty. Dobrze wymieszać ocet balsamiczny z oliwą, solą i pieprzem, zalać sałatkę.
Sałatka z kaczką i truskawkami
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) dobrej oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki (85 ml) octu winnego
- 1/4 szklanki świeżych liści estragonu
- 250 g truskawek
- świeżo mielony czarny pieprz
Na sałatkę: - 2 filety z pieczonej piersi kaczki
- 4 małe cukinie, upieczone
- 2 szklanki zielonej fasoli, blanszowanej
- 100 g liści rukoli
- 1/2 szklanki prażonych migdałów
Przygotowanie:
Wymieszać oliwę z oliwek i ocet winny, a następnie dodać liście estragonu. Odstawić na 2 godz. i usunąć estragon. Przetrzeć połowę truskawek i przelać przez sito, a następnie wbić do soku winegret. Doprawić pieprzem. Porwać mięso z piersi na strzępy lub drobno pokroić, dodać truskawki, cukinię, fasolę i liście rukoli oraz połowę soku winegret, wymieszać. Dodać orzechy i polać pozostałym sosem.
Sałatka z truskawkami, ogórkiem i miętą
Składniki:
- 1 ogórek, cienko pokrojony
- 1 szklanka truskawek w plasterkach
- 3/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
- 1/3 szklanki sosu sałatkowego typu Panera® Poppyseed
- 1/2 szklanki sera feta
- 2 łyżki stołowe mięty, posiekanej
- sól i czarny pieprz, do smaku
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać razem ogórki, truskawki i cebulę. Dodać sos typu Poppyseed Dressing i ponownie wymieszać. Udekorować pokruszoną fetą i posiekaną miętą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
zobacz również:
Truskawki w koglu-moglu zabajone zapiekane
Truskawki na różne sposoby
Dieta truskawkowa – czy można schudnąć jedząc truskawki ?
Jak konserwować truskawki?