Dzisiaj będzie czerwono, bowiem zajmiemy się truskawkami. Pyszne, słodkie owoce, które potrafią skraść nie jedno serce. Zazwyczaj używamy ich do deserów, jednak tylko razem pokaże Wam przepisy na wykorzystanie ich w sałatkach.
Co nieco o truskawkach
Niewątpliwą zaletą truskawek jest to, że delektując się ich wybornym smakiem, dostarczamy organizmowi cennych składników, przede wszystkim witaminy C oraz minerałów których potrzebujemy, aby procesy życiowe mogły prawidłowo przechodzić. 100 g truskawek dostarcza organizmowi 60 mg wit. C, pewną ilość witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, jodu oraz krzemu, sporo pektyn czyli frakcji błonnika pokarmowego pobudzającą prace jelit, kwasy organiczne regulujące przemianę materii i przyspieszające trawienie. Truskawki odznaczają się jeszcze jedna zaletą. Są niskokaloryczne. 100 g truskawek dostarcza tylko 30 kalorii. Zawierają 90 % wody co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Działają lekko napotnie i moczopędnie, dobrze oddziaływają na gruczoły dokrewne i tonizują układ nerwowy. Całkiem sporo jak na taki mały, niepozorny owoc. Ale to jeszcze nie wszystko. Działanie lecznicze mają również liście i korzenie tej rośliny.
Truskawki to istna bomba witaminowa, zawierają one:
- kwas foliowy wspomagający pracę i rozwój mózgu
- witaminę C zwiększającą odporność i wspomagającą wchłanianie żelaza
- potas utrzymuje kondycję mięśni i odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie
- witaminę K na uszczelnianie naczyń krwionośnych
- witaminy B-5 i B-6 na poprawę koncentracji i problemy z zawrotem głowy
- magnez i wapń odkwaszające organizm
- przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia się
Sałatka z truskawkami, serem oraz cykorią i orzechami
Składniki:
- Cykoria – 2 szt. (mogą być dwa kolory) lub inny rodzaj sałaty
- Sos sałatkowy francuski Knorr – 1 opakowanie
- Włoskie orzechy- 1 garstka
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- ser
Sposób przygotowania:
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z trzema łyżkami wody oraz oliwą. Liście cykorii porozdzielaj i ułóż w salaterce lub na półmisku. Umyte i oczyszczone truskawki pokrój na połówki. Ser pokrój w kawałki podobnej wielkości, jak truskawki. Na rozgrzanej, suchej patelni upraż orzechy, aby uwolniły swój aromat, a następnie je wystudź. Pokrojone truskawki oraz ser rozłóż dekoracyjnie na liściach cykorii. Całość polej przygotowanym sosem, a na koniec sałatkę posyp orzechami. Rada szefa kuchni: Aby uzyskać jeszcze bardziej kolorową sałatkę, możesz jej wierzch posypać kiełkami słonecznik
Sałatka ze szpinaku i truskawek
- 250 g liści świeżego szpinaku
- 200 g dużych truskawek
- mała cebula
- 50 g orzechów
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego o aromacie malin
- sól, pieprz
Sałatka z melonem i truskawkami
- dojrzałe mango
- truskawki
- kilka rzodkiewek
- liść sałaty
- zielona pietruszka
- koperek
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- papryka, pieprz i sól
Sałatka z szynką parmeńską i truskawkami
Składniki:
- 300 g truskawek, pokrojone
- 125 g mozzarelli
- 50 g orzechów
- 1 garść świeżych liści bazylii
- sól i mielony czarny pieprz
- 4-8 plasterków szynki parmeńskiej
Dip: - 2 kiwi, bez skórki
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przetrzeć kiwi przez sito, aby usunąć nasiona. Wymieszać purée z kiwi ze skórką z limonki i sokiem, miodem, oliwą z oliwek i octem, i doprawić do smaku. Ułożyć truskawki i mozzarellę na talerzach, rozrzucić orzechy włoskie i liście bazylii, i skropić odrobiną sosu z kiwi. Na sałatce ułożyć plasterki szynki parmeńskiej i podawać.
Sałatka z truskawkami i kurczakiem
Składniki:
- łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
- 1 łyżka białego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- 3/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli koszernej
- 2 szklanki połówek truskawek
- 4 kotlety z piersi kurczaka
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- spray do smażenia
- 4 szklanki świeżego szpinaku baby
- 1/4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
- 3 łyżki posiekanych orzechów pekan
- ser feta, rozdrobniony (około 1/4 szklanki)
Przygotowanie:
Wymieszać 1 łyżkę oleju, octu, miodu, tymianku, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/8 łyżeczki soli w średniej misce. Dodać 1 szklankę truskawek, wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na 10 min. Podgrzać średnią patelnię, posmarować kurczaka pozostałą 1 łyżeczką oleju, posypać pieprzem, solą i papryką. Patelnię spryskać sprayem do smażenia, smażyć kurczaka od 2 do 3 min. z każdej strony. Pokroić na plasterki. Szpinak wymieszać z kawałkami kurczaka, polać mieszanką truskawkowo-balsamiczną. Do każdej porcji dodać orzechy pekan i 2 łyżki sera.
Truskawkowa sałatka z ogórkiem i brzoskwinią
Składniki:
- 8 filiżanek zmieszanych sałat
- 2 świeże brzoskwinie w plasterkach
- 12 truskawek w plasterkach
- ½ dużego ogórka, pokrojony
- ½ filiżanki koziego sera
- pół szklanki migdałów w plasterkach
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Umieść sałaty w dużej misce, ozdobić brzoskwiniami, truskawkami, ogórkiem, kozim serem i migdałami. Ubić składniki sosu w małej misce (lub potrząśnij nimi w słoiku) i zalać sałatkę.
Sałatka z truskawek i awokado
Składniki:
- 2 awokado niezbyt dojrzałe
- 400 g truskawek
- 25 ml octu balsamicznego Modena
- 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- pieprz
- kilka gałązek mięty lub mięty zielonej
Przygotowanie:
Truskawki umyć i pokroić. Awokado obrać, wypestkować i pokroić. Wymieszać z pokrojonymi listkami mięty. Dobrze wymieszać ocet balsamiczny z oliwą, solą i pieprzem, zalać sałatkę.
Sałatka z kaczką i truskawkami
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) dobrej oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki (85 ml) octu winnego
- 1/4 szklanki świeżych liści estragonu
- 250 g truskawek
- świeżo mielony czarny pieprz
Na sałatkę: - 2 filety z pieczonej piersi kaczki
- 4 małe cukinie, upieczone
- 2 szklanki zielonej fasoli, blanszowanej
- 100 g liści rukoli
- 1/2 szklanki prażonych migdałów
Przygotowanie:
Wymieszać oliwę z oliwek i ocet winny, a następnie dodać liście estragonu. Odstawić na 2 godz. i usunąć estragon. Przetrzeć połowę truskawek i przelać przez sito, a następnie wbić do soku winegret. Doprawić pieprzem. Porwać mięso z piersi na strzępy lub drobno pokroić, dodać truskawki, cukinię, fasolę i liście rukoli oraz połowę soku winegret, wymieszać. Dodać orzechy i polać pozostałym sosem.
Sałatka z truskawkami, ogórkiem i miętą
Składniki:
- 1 ogórek, cienko pokrojony
- 1 szklanka truskawek w plasterkach
- 3/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
- 1/3 szklanki sosu sałatkowego typu Panera® Poppyseed
- 1/2 szklanki sera feta
- 2 łyżki stołowe mięty, posiekanej
- sól i czarny pieprz, do smaku
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać razem ogórki, truskawki i cebulę. Dodać sos typu Poppyseed Dressing i ponownie wymieszać. Udekorować pokruszoną fetą i posiekaną miętą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
zobacz również:
Truskawki w koglu-moglu zabajone zapiekane
Truskawki na różne sposoby
Dieta truskawkowa – czy można schudnąć jedząc truskawki ?
Jak konserwować truskawki?