Sałatka z truskawkami – różne pomysłowe przepisy

3 czerwca 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Dzisiaj będzie czerwono, bowiem zajmiemy się truskawkami. Pyszne, słodkie owoce, które potrafią skraść nie jedno serce. Zazwyczaj używamy ich do deserów, jednak tylko razem pokaże Wam przepisy na wykorzystanie ich w sałatkach.

 

truskawki w misce

 

Co nieco o truskawkach

Niewątpliwą zaletą truskawek jest to, że delektując się ich wybornym smakiem, dostarczamy organizmowi cennych składników, przede wszystkim witaminy C oraz minerałów których potrzebujemy, aby procesy życiowe mogły prawidłowo przechodzić. 100 g truskawek dostarcza organizmowi 60 mg wit. C, pewną ilość witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, jodu oraz krzemu, sporo pektyn czyli frakcji błonnika pokarmowego pobudzającą prace jelit, kwasy organiczne regulujące przemianę materii i przyspieszające trawienie. Truskawki odznaczają się jeszcze jedna zaletą. Są niskokaloryczne. 100 g truskawek dostarcza tylko 30 kalorii. Zawierają 90 % wody co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Działają lekko napotnie i moczopędnie, dobrze oddziaływają na gruczoły dokrewne i tonizują układ nerwowy. Całkiem sporo jak na taki mały, niepozorny owoc. Ale to jeszcze nie wszystko. Działanie lecznicze mają również liście i korzenie tej rośliny.

kanapka z truskawkami

Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Bromelina działa też moczopędnie, odkażająco i odtruwająco. Wspomaga też pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także wypłukuje piasek i drobne złogi z nerek. Ponadto, może być również pomocna w rozpuszczaniu skrzepów i w leczeniu choroby wieńcowej serca i przydatna w zwalczaniu przekrwienia zatok. Bromelina nasila również działanie antybiotyków.
Truskawki, jak inne jagody są znane z tego, iż w swoim składzie zawierają ogromne pokłady fenoli. Przeważającą ilość stanowią tutaj 2 rodzaje fenoli: antycyjany oraz garbniki. Antycyjany nadają czerwone zabarwienie owocom, jednak ich główną funkcją jest działanie antyoksydacyjne. Chronią organizm przed wolnymi rodnikami oraz niszczeniem komórek odpowiednich organów. Ich czerwony kolor, to wpływ flawonoidu o nazwie pelargonidyna, który polepsza nastrój. Zawartość fenoli czyni truskawki „ochroniarzami” serca, a także owocami anty-rakowymi.

Truskawki to istna bomba witaminowa, zawierają one:

  • kwas foliowy wspomagający pracę i rozwój mózgu
  • witaminę C zwiększającą  odporność i wspomagającą wchłanianie żelaza
  • potas utrzymuje kondycję mięśni i odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie
  • witaminę K na uszczelnianie naczyń krwionośnych
  • witaminy B-5 ​​i B-6 na poprawę koncentracji i problemy z zawrotem głowy
  • magnez i wapń odkwaszające organizm
  • przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia się

Sałatka z truskawkami, serem oraz cykorią i orzechami

Składniki:

  • Cykoria – 2 szt. (mogą być dwa kolory) lub inny rodzaj sałaty
  • Sos sałatkowy francuski Knorr – 1 opakowanie
  • Włoskie orzechy-  1 garstka
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • ser

Sposób przygotowania:

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z trzema łyżkami wody oraz oliwą. Liście cykorii porozdzielaj i ułóż w salaterce lub na półmisku. Umyte i oczyszczone truskawki pokrój na połówki. Ser pokrój w kawałki podobnej wielkości, jak truskawki. Na rozgrzanej, suchej patelni upraż orzechy, aby uwolniły swój aromat, a następnie je wystudź. Pokrojone truskawki oraz ser rozłóż dekoracyjnie na liściach cykorii. Całość polej przygotowanym sosem, a na koniec sałatkę posyp orzechami. Rada szefa kuchni: Aby uzyskać jeszcze bardziej kolorową sałatkę, możesz jej wierzch posypać kiełkami słonecznik

Sałatka ze szpinaku i truskawek

Składniki:
  • 250 g liści świeżego szpinaku
  • 200 g dużych truskawek
  • mała cebula
  • 50 g orzechów
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego o aromacie malin
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyć i odsączyć liście szpinaku, umyć truskawki.  Włożyć  szpinak  do miski. Pokroić truskawki w cząstki, a cebulę w piórka i dodać do szpinaku. Dorzucić orzechy.  Wymieszać oliwę, ocet, sól i pieprz.  Polać sałatkę i podawać.

Sałatka z melonem i truskawkami

Składniki:
  • dojrzałe mango
  • truskawki
  • kilka rzodkiewek
  • liść sałaty
  • zielona pietruszka
  • koperek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • papryka, pieprz i sól
Przygotowanie:
Mango pokroić w półkrążki, truskawki w połówki albo ćwiartki, rzodkiewki w plasterki. Wrzucić do miseczki. Wlać oliwę, ocet, dodać przyprawy, pokrojony koperek i wymieszać. Na talerzu położyć sałatę, dodać sałatkę i udekorować zieloną pietruszką.

Sałatka z szynką parmeńską i truskawkami

Składniki:

  • 300 g truskawek, pokrojone
  • 125 g mozzarelli
  •  50 g orzechów
  •  1 garść świeżych liści bazylii
  • sól i mielony czarny pieprz
  • 4-8 plasterków szynki parmeńskiej
    Dip:
  •  2 kiwi, bez skórki
  •  sok z połowy limonki
  •  1 łyżeczka miodu
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka białego octu winnego
  •  sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przetrzeć kiwi przez sito, aby usunąć nasiona. Wymieszać purée z kiwi ze skórką z limonki i sokiem, miodem, oliwą z oliwek i octem, i doprawić do smaku. Ułożyć truskawki i mozzarellę na talerzach, rozrzucić orzechy włoskie i liście bazylii, i skropić odrobiną sosu z kiwi. Na sałatce ułożyć plasterki szynki parmeńskiej i podawać.

Sałatka z truskawkami i kurczakiem

Składniki:

  • łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego
  •  1 łyżeczka miodu
  •  1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  •  3/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  •  1/4 łyżeczki soli koszernej
  •  2 szklanki połówek truskawek
  •  4 kotlety z piersi kurczaka
  •  1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  •  spray do smażenia
  •  4 szklanki świeżego szpinaku baby
  •  1/4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
  •  3 łyżki posiekanych orzechów pekan
  •  ser feta, rozdrobniony (około 1/4 szklanki)

Przygotowanie:
Wymieszać 1 łyżkę oleju, octu, miodu, tymianku, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/8 łyżeczki soli w średniej misce. Dodać 1 szklankę truskawek, wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na 10 min. Podgrzać średnią patelnię, posmarować kurczaka pozostałą 1 łyżeczką oleju, posypać pieprzem, solą i papryką. Patelnię spryskać sprayem do smażenia, smażyć kurczaka od 2 do 3 min. z każdej strony. Pokroić na plasterki. Szpinak wymieszać z kawałkami kurczaka, polać mieszanką truskawkowo-balsamiczną. Do każdej porcji dodać orzechy pekan i 2 łyżki sera.

Truskawkowa sałatka z ogórkiem i brzoskwinią

Składniki:

  • 8 filiżanek zmieszanych sałat
  •  2 świeże brzoskwinie w plasterkach
  •  12 truskawek w plasterkach
  •  ½ dużego ogórka, pokrojony
  • ½ filiżanki koziego sera
  •  pół szklanki migdałów w plasterkach
  •  4 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 łyżki octu balsamicznego
  •  1 łyżeczka miodu
  •  szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Umieść sałaty w dużej misce, ozdobić brzoskwiniami, truskawkami, ogórkiem, kozim serem i migdałami. Ubić składniki sosu w małej misce (lub potrząśnij nimi w słoiku) i zalać sałatkę.

Sałatka z truskawek i awokado

Składniki:

  •  2 awokado niezbyt dojrzałe
  •  400 g truskawek
  • 25 ml octu balsamicznego Modena
  •  100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  •  sól
  •  pieprz
  •  kilka gałązek mięty lub mięty zielonej

Przygotowanie:
Truskawki umyć i pokroić. Awokado obrać, wypestkować i pokroić. Wymieszać z pokrojonymi listkami mięty. Dobrze wymieszać ocet balsamiczny z oliwą, solą i pieprzem, zalać sałatkę.

Sałatka z kaczką i truskawkami

Składniki:

  •  1 szklanka (250 ml) dobrej oliwy z oliwek
  •  1/3 szklanki (85 ml) octu winnego
  •  1/4 szklanki świeżych liści estragonu
  •  250 g truskawek
  •  świeżo mielony czarny pieprz
    Na sałatkę:
  •  2 filety z pieczonej piersi kaczki
  •  4 małe cukinie, upieczone
  •  2 szklanki zielonej fasoli, blanszowanej
  •  100 g liści rukoli
  •  1/2 szklanki prażonych migdałów

Przygotowanie:
Wymieszać oliwę z oliwek i ocet winny, a następnie dodać liście estragonu. Odstawić na 2 godz. i usunąć estragon. Przetrzeć połowę truskawek i przelać przez sito, a następnie wbić do soku winegret. Doprawić pieprzem. Porwać mięso z piersi na strzępy lub drobno pokroić, dodać truskawki, cukinię, fasolę i liście rukoli oraz połowę soku winegret, wymieszać. Dodać orzechy i polać pozostałym sosem.

Sałatka z truskawkami, ogórkiem i miętą

Składniki:

  •  1 ogórek, cienko pokrojony
  •  1 szklanka truskawek w plasterkach
  •  3/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
  •  1/3 szklanki sosu sałatkowego typu Panera® Poppyseed
  •  1/2 szklanki sera feta
  •  2 łyżki stołowe mięty, posiekanej
  •  sól i czarny pieprz, do smaku

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać razem ogórki, truskawki i cebulę. Dodać sos typu Poppyseed Dressing i ponownie wymieszać.  Udekorować pokruszoną fetą i posiekaną miętą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

zobacz również:

Truskawki w koglu-moglu zabajone zapiekane

Truskawki na różne sposoby

Dieta truskawkowa – czy można schudnąć jedząc truskawki ?

Jak konserwować truskawki?