Dzisiaj będzie czerwono, bowiem zajmiemy się truskawkami. Pyszne, słodkie owoce, które potrafią skraść nie jedno serce. Zazwyczaj używamy ich do deserów, jednak tylko razem pokaże Wam przepisy na wykorzystanie ich w sałatkach.
Co nieco o truskawkach
Niewątpliwą zaletą truskawek jest to, że delektując się ich wybornym smakiem, dostarczamy organizmowi cennych składników, przede wszystkim witaminy C oraz minerałów których potrzebujemy, aby procesy życiowe mogły prawidłowo przechodzić. 100 g truskawek dostarcza organizmowi 60 mg wit. C, pewną ilość witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, jodu oraz krzemu, sporo pektyn czyli frakcji błonnika pokarmowego pobudzającą prace jelit, kwasy organiczne regulujące przemianę materii i przyspieszające trawienie. Truskawki odznaczają się jeszcze jedna zaletą. Są niskokaloryczne. 100 g truskawek dostarcza tylko 30 kalorii. Zawierają 90 % wody co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Działają lekko napotnie i moczopędnie, dobrze oddziaływają na gruczoły dokrewne i tonizują układ nerwowy. Całkiem sporo jak na taki mały, niepozorny owoc. Ale to jeszcze nie wszystko. Działanie lecznicze mają również liście i korzenie tej rośliny.
Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Bromelina działa też moczopędnie, odkażająco i odtruwająco. Wspomaga też pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także wypłukuje piasek i drobne złogi z nerek. Ponadto, może być również pomocna w rozpuszczaniu skrzepów i w leczeniu choroby wieńcowej serca i przydatna w zwalczaniu przekrwienia zatok. Bromelina nasila również działanie antybiotyków.
Truskawki, jak inne jagody są znane z tego, iż w swoim składzie zawierają ogromne pokłady fenoli. Przeważającą ilość stanowią tutaj 2 rodzaje fenoli: antycyjany oraz garbniki. Antycyjany nadają czerwone zabarwienie owocom, jednak ich główną funkcją jest działanie antyoksydacyjne. Chronią organizm przed wolnymi rodnikami oraz niszczeniem komórek odpowiednich organów. Ich czerwony kolor, to wpływ flawonoidu o nazwie pelargonidyna, który polepsza nastrój. Zawartość fenoli czyni truskawki „ochroniarzami” serca, a także owocami anty-rakowymi.
Truskawki to istna bomba witaminowa, zawierają one:
kwas foliowy wspomagający pracę i rozwój mózgu
witaminę C zwiększającą odporność i wspomagającą wchłanianie żelaza
potas utrzymuje kondycję mięśni i odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie
witaminę K na uszczelnianie naczyń krwionośnych
witaminy B-5 i B-6 na poprawę koncentracji i problemy z zawrotem głowy
magnez i wapń odkwaszające organizm
przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia się
Sałatka z truskawkami, serem oraz cykorią i orzechami
Składniki:
Cykoria – 2 szt. (mogą być dwa kolory) lub inny rodzaj sałaty
Sos sałatkowy francuski Knorr – 1 opakowanie
Włoskie orzechy- 1 garstka
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
ser
Sposób przygotowania:
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z trzema łyżkami wody oraz oliwą. Liście cykorii porozdzielaj i ułóż w salaterce lub na półmisku. Umyte i oczyszczone truskawki pokrój na połówki. Ser pokrój w kawałki podobnej wielkości, jak truskawki. Na rozgrzanej, suchej patelni upraż orzechy, aby uwolniły swój aromat, a następnie je wystudź. Pokrojone truskawki oraz ser rozłóż dekoracyjnie na liściach cykorii. Całość polej przygotowanym sosem, a na koniec sałatkę posyp orzechami. Rada szefa kuchni: Aby uzyskać jeszcze bardziej kolorową sałatkę, możesz jej wierzch posypać kiełkami słonecznik
Sałatka ze szpinaku i truskawek
Składniki:
250 g liści świeżego szpinaku
200 g dużych truskawek
mała cebula
50 g orzechów
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego o aromacie malin
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyć i odsączyć liście szpinaku, umyć truskawki. Włożyć szpinak do miski. Pokroić truskawki w cząstki, a cebulę w piórka i dodać do szpinaku. Dorzucić orzechy. Wymieszać oliwę, ocet, sól i pieprz. Polać sałatkę i podawać.
Sałatka z melonem i truskawkami
Składniki:
dojrzałe mango
truskawki
kilka rzodkiewek
liść sałaty
zielona pietruszka
koperek
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
papryka, pieprz i sól
Przygotowanie:
Mango pokroić w półkrążki, truskawki w połówki albo ćwiartki, rzodkiewki w plasterki. Wrzucić do miseczki. Wlać oliwę, ocet, dodać przyprawy, pokrojony koperek i wymieszać. Na talerzu położyć sałatę, dodać sałatkę i udekorować zieloną pietruszką.
Sałatka z szynką parmeńską i truskawkami
Składniki:
300 g truskawek, pokrojone
125 g mozzarelli
50 g orzechów
1 garść świeżych liści bazylii
sól i mielony czarny pieprz
4-8 plasterków szynki parmeńskiej Dip:
2 kiwi, bez skórki
sok z połowy limonki
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka białego octu winnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przetrzeć kiwi przez sito, aby usunąć nasiona. Wymieszać purée z kiwi ze skórką z limonki i sokiem, miodem, oliwą z oliwek i octem, i doprawić do smaku. Ułożyć truskawki i mozzarellę na talerzach, rozrzucić orzechy włoskie i liście bazylii, i skropić odrobiną sosu z kiwi. Na sałatce ułożyć plasterki szynki parmeńskiej i podawać.
Sałatka z truskawkami i kurczakiem
Składniki:
łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
1 łyżka białego octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
3/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki soli koszernej
2 szklanki połówek truskawek
4 kotlety z piersi kurczaka
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
spray do smażenia
4 szklanki świeżego szpinaku baby
1/4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
3 łyżki posiekanych orzechów pekan
ser feta, rozdrobniony (około 1/4 szklanki)
Przygotowanie: Wymieszać 1 łyżkę oleju, octu, miodu, tymianku, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/8 łyżeczki soli w średniej misce. Dodać 1 szklankę truskawek, wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na 10 min. Podgrzać średnią patelnię, posmarować kurczaka pozostałą 1 łyżeczką oleju, posypać pieprzem, solą i papryką. Patelnię spryskać sprayem do smażenia, smażyć kurczaka od 2 do 3 min. z każdej strony. Pokroić na plasterki. Szpinak wymieszać z kawałkami kurczaka, polać mieszanką truskawkowo-balsamiczną. Do każdej porcji dodać orzechy pekan i 2 łyżki sera.
Truskawkowa sałatka z ogórkiem i brzoskwinią
Składniki:
8 filiżanek zmieszanych sałat
2 świeże brzoskwinie w plasterkach
12 truskawek w plasterkach
½ dużego ogórka, pokrojony
½ filiżanki koziego sera
pół szklanki migdałów w plasterkach
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie: Umieść sałaty w dużej misce, ozdobić brzoskwiniami, truskawkami, ogórkiem, kozim serem i migdałami. Ubić składniki sosu w małej misce (lub potrząśnij nimi w słoiku) i zalać sałatkę.
Sałatka z truskawek i awokado
Składniki:
2 awokado niezbyt dojrzałe
400 g truskawek
25 ml octu balsamicznego Modena
100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz
kilka gałązek mięty lub mięty zielonej
Przygotowanie: Truskawki umyć i pokroić. Awokado obrać, wypestkować i pokroić. Wymieszać z pokrojonymi listkami mięty. Dobrze wymieszać ocet balsamiczny z oliwą, solą i pieprzem, zalać sałatkę.
Sałatka z kaczką i truskawkami
Składniki:
1 szklanka (250 ml) dobrej oliwy z oliwek
1/3 szklanki (85 ml) octu winnego
1/4 szklanki świeżych liści estragonu
250 g truskawek
świeżo mielony czarny pieprz Na sałatkę:
2 filety z pieczonej piersi kaczki
4 małe cukinie, upieczone
2 szklanki zielonej fasoli, blanszowanej
100 g liści rukoli
1/2 szklanki prażonych migdałów
Przygotowanie: Wymieszać oliwę z oliwek i ocet winny, a następnie dodać liście estragonu. Odstawić na 2 godz. i usunąć estragon. Przetrzeć połowę truskawek i przelać przez sito, a następnie wbić do soku winegret. Doprawić pieprzem. Porwać mięso z piersi na strzępy lub drobno pokroić, dodać truskawki, cukinię, fasolę i liście rukoli oraz połowę soku winegret, wymieszać. Dodać orzechy i polać pozostałym sosem.
Sałatka z truskawkami, ogórkiem i miętą
Składniki:
1 ogórek, cienko pokrojony
1 szklanka truskawek w plasterkach
3/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
1/3 szklanki sosu sałatkowego typu Panera® Poppyseed
1/2 szklanki sera feta
2 łyżki stołowe mięty, posiekanej
sól i czarny pieprz, do smaku
Przygotowanie: W dużej misce wymieszać razem ogórki, truskawki i cebulę. Dodać sos typu Poppyseed Dressing i ponownie wymieszać. Udekorować pokruszoną fetą i posiekaną miętą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.