Sałatka z soczewicy

22 marca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 3-5

Składniki:

1/2 kg soczewicy zielonej
1 opakowanie Sosu sałatkowego Knorr
1 pęczek kolendry
1 cebula, najlepiej czerwona
2 sztuki świeżego ogórka
1 papryka czerwona
4 łyżki jogurtu
3 łyżki ketchupu
1 cytryna
szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:
Wyciśnij sok z jednej cytryny. Ugotowaną soczewicę odstaw do ostygnięcia. Przygotuj ją tak, aby była nie tylko miękka, ale również sypka.
Paprykę umyj, ogórka i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj kolendrę. Przełóż do miski sałatkowej soczewicę i warzywa.
Przygotuj Sos sałatkowy Knorr, dodając jogurt, sok z cytryny, ketchup i odrobinę pieprzu.
Dodaj sos do warzyw z soczewicą i całość dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną kolendrą i grzankami Knorr.