Sałatka z polędwicy wołowej, brokułów i papryki
– 1/2 czerwonej oraz żółtej papryki
– niewielki brokuł
– 250 gram polędwicy wołowej
– 2 ząbki czosnku
– łyżka zielonego marynowanego pieprzu
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 4 łyżki oliwy
– sól
Polędwicę zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Przygotować marynatę z przeciśniętego przez praskę czosnku, rozgniecionego pieprzu, octu, oliwy i soli. Wyjąć polędwicę i pokroić na cienkie plastry, przełożyć do marynaty i odstawić na 30 minut. Podzielić brokuł na małe różyczki, zalać wodą. Mięso osączyć z marynaty i wrzucić na gorącą patelnię, smażyć 3-4 minuty. Potem wyjąć i na niej usmażyć kawałki papryki pokrojone w kostkę. Wlać marynatę na patelnię i dusić mięso przez około 5 minut. Rozłożyć brokuły na talerzach wraz z papryką, położyć wołowinę, polać sosem.