Sałatka z pieczonych ziemniaków z pomidorkami
Artykuł zewnętrzny
Nie tylko wiosną czy latem jemy sałatki, uwielbiamy je przez cały rok: wspaniale sycą i dostarczają niezbędnych składników odżywczych i witamin. Ta ziemniaczana sałatka świetnie pasuje do dań z drobiu czy ryb np: śledzia serwowanego tradycyjnie w oleju lub śmietanie. Istnieją dwie wersje tej sałatki, można wykonać ją z ugotowanych wcześniej ziemniaków lub pieczonych, my podajemy zdrowszą wersję z pieczonych ziemniaków:
składniki:
4 ziemniaki
garść świeżej bazylii, szczypiorku, koperku, rozmarynu lub łyżka suszonych ziół
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka octu balsamicznego
1/3 łyżeczka cukru
pomidory koktajlowe
sól pieprz
Obrane ziemniaki wraz z rozmarynem skropić oliwą i posypać solą i przyprawami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obok ułożyć pomidorki, całość zapiekać w wysokiej temperaturze około 30 minut. Przełożyć do salaterki. Podawać z sosem z octu i oliwy i świeżych ziół.