Sałatka z pieczonych ziemniaków z pomidorkami

18 listopada 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Nie tylko wiosną czy latem jemy sałatki, uwielbiamy je przez cały rok: wspaniale sycą i dostarczają niezbędnych składników odżywczych i witamin. Ta ziemniaczana sałatka świetnie pasuje do dań z drobiu czy ryb np: śledzia serwowanego tradycyjnie w oleju lub śmietanie. Istnieją dwie wersje tej sałatki, można wykonać ją z ugotowanych wcześniej ziemniaków lub pieczonych, my podajemy zdrowszą wersję z pieczonych ziemniaków:

składniki:

4 ziemniaki

garść świeżej bazylii, szczypiorku, koperku, rozmarynu lub łyżka suszonych ziół

łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka octu balsamicznego

1/3 łyżeczka cukru

pomidory koktajlowe

sól pieprz

 

Obrane ziemniaki wraz z rozmarynem skropić oliwą i posypać solą i przyprawami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obok ułożyć pomidorki, całość zapiekać w wysokiej temperaturze około 30 minut. Przełożyć do salaterki.  Podawać  z sosem z octu i oliwy i świeżych ziół.