Sałatka z pieczarkami

17 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    1,5 kg pieczarek (poszatkować cienko)
    1,5 kg marchwi ( ugotowana „al dente”) – pokrojona w paseczki
    1,5 kg papryki (pokroić w kostkę)
    1,5 kg cebuli (pokroić w kostkę)
    1,5 kg ogórków kiszonych (pokroić w kostkę)
    zalewa:
    10 szkl wody
    2 szkl octu
    40 dag cukru
    20 ziarenek ziela angielskiego
    10 liści laurowych
    2 płaskie łyżeczki pieprzu ziarnistego
    olej na wierzch słoików


      Wszystkie składniki pokroić i każdą osobno sparzyć w gotującej wodzie przez kilka minut. Pieczarki z odrobin a kwasku cytrynowego, żeby nie sczerniały.Odcedzić. Zagotować zalewę, wrzucić wszystkie składniki sałatki, wymieszać. Gotować wszystko 8-10 min. Nakładać w słoiki, każdy słoik zalać łyżką oleju i zakręcić. Pasteryzować 10 minut.

      Sałatka jest bardzo dobra jeżeli odlejemy zalewę, dodamy jajka, groszek i kukurydzę oraz majonez. Wykonanie 10 minut w razie niespodziewanych gości.   POLECAM !!!

      file1263732466



      Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

      Dodaj komentarz