Sałatka z makaronem ryżowym
Trochę egzotycznie i po polsku :)
Składniki:
40 dkg. fileta z kurczaka,
1 łyżka przyprawy do kurczaka,
2 łyżki oleju do smażenia,
10 dkg. makaronu ryżowego,
1 duża marchewka,
1 zielony ogórek,
garść roszponki,
2 łyżki octu winnego, balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Oprószyć przyprawą i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 3 min. po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Dokładnie osączyć. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w długie cienkie słupki. Można użyć surowych lub wrzucić na parę minut do wrzątku ( polecam raczej podgotowane).
Ogórek obrać i również pokroić w cienkie słupki. Roszponkę opłukać, osuszyć.
Ocet balsamiczny połączyć z sosem sojowym i oliwą z oliwek.
Ugotowany makaron wymieszać z warzywami, wlać sos i całość doprawić solą i pieprzem. Sałatkę ponakładać do pucharków lub miseczek a na wierzch nałożyć mięso z kurczaka.