Sałatka z kiełkami fasoli mung

12 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Kiełki to dodatek do kanapek, sałatek i dań obiadowych, który dostarcza nam bogactwa witamin i minerałów, o jakie trudniej zimową i wczesnowiosenną porą. Możemy je bardzo łatwo wyhodować samodzielnie w kilka dni. Kiełki fasolki mung można zrobić z samej fasolki. Wystarczy namoczyć je przez kilka godzin w wodzie, następnie odlać i pozostawić w słoiku, płucząc codziennie. Będą gotowe do jedzenia po 3-4 dniach. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witamin A, E, K, C oraz z grupy B. Sprawdzą się zwłaszcza w sałatkach.

 

                                                                  Składniki:

– 6 liści sałaty masłowej,

– 3 garście rukoli,

– 2 łyżki kukurydzy,

– 60 g sera solankowego sałatkowego,

– 3 łyżki kiełków fasolki mung,

– 1/2 dużego pomidora,

– bazylia,

– oregano,

– pieprz cytrynowy.

 

Przygotowanie:

Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać rukolę, pokrojonego pomidora, kukurydzę i kiełki.
Ser pokroić w kostkę. Składniki wymieszać doprawiając ziołami i pieprzem.

Czy w Waszej kuchni też stosujecie kiełki?