Sałatka z kaszką kuskus i grillowaną piersią z kurczaka
składniki:
1 szklanka kaszki kuskus
sok z cytryny
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
sól do smaku
4 łyżki oliwy
10 szt. pomidorków cherry
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
3 cebule dymki posiekane w piórka
20 dag piersi z kurczaka
sól, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem (jeśli jest zbyt gruba delikatnie rozbić). Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na 1 łyżce oleju na patelni grillowej. Ostudzić i pokroić w kostkę.
Kaszkę kuskus zalać wrzącą wodą, tak aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu. Odczekać 5 minut i rozdrobnić widelcem. Doprawić solą,pieprzem,sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na 20 minut. Dodać natkę pietruszki, dymkę , pokrojone w ćwiartki pomidorki cherry i pierś z kurczaka. Dobrze wymieszać.