Sałatka z fantazją
Składniki:
1 tortilla
oliwa z oliwek,
1sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Winiary
1 jajko,
mix. sałat,
ogórek korniszony 1 szt.
2 rzodkiewki,
4 pomidorki koktajlowe
Przygotowanie :
Rozgrzewamy piekarnik do 220 C. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i smażymy tortillę, około pół minuty z każdej strony. Kładziemy małą salaterkę do góry dnem, nakładamy na nią tortillę i wkładamy do piekarnika na 10 minut lub dopóki zacznie brązowieć i uformuje się na kształt szerokiego, kwiatowego kielicha, który posłuży nam za chrupiące naczynie. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia na salaterce.
Lekko rozszarpujemy sałatę.Rzodkiewkę kroimy w krążki, ogórki w większą kostkę, pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy przygotowany sos sałatkowy.
Bezpośrednio przed podaniem nakładamy sałatkę do kielicha z tortilli i na koniec układamy pokrojone jajko.