Sałatka z burratą
Burrata to przysmak z południa Włoch – doskonały serek z krowiego lub bawolego mleka, łączący w sobie smak i konsystencję mozarelli i śmietanki, która wypełnia wnętrze tego specjału. Lekkostrawny, bogaty w pełnowartościowe białko serek jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek i w tej roli sprawdza się najlepiej.
Składniki:
– sałata lodowa 160 g,
– duży pomidor, ok. 175 g,
– 40 g kukurydzy,
– 10 g pora,
– 6 zielonych oliwek (najlepiej nadziewanych papryką),
– łyżka oleju z ziołami (z zalewy suszonych pomidorów),
– bazylia,
– oregano,
– pieprz cytrynowy.
Przygotowanie:
Sałatę porwać na kawałki i wrzucić do miski. Pomidora pokroić w półplasterki, a pora w półkrążki. Warzywa wymieszać z kukurydzą i pokrojonymi w krążki oliwkami. Burratę podzielić na grube plastry i nałożyć na sałatkę. Całość podlać olejem z ziołami – najlepiej wykorzystać w tym celu olej z zalewy dla suszonych pomidorów, jeśli akurat mamy w kuchni. Można go zastąpić oliwą z ziołami. Sałatkę posypać bazylią, oregano i świeżo mielonym pieprzem cytrynowym. Z podanych składników wychodzą dwie solidne porcje.
Czy Wy też przepadacie za burratą? A może wolicie inne serki sałatkowe?