Sałatka z białymi szparagami, bobem, kiełkami słonecznika i fetą

29 maja 2010,
dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

pęczek białych szparagów
300 g mrożonego bobu
garść kiełków słonecznika
kostka fety
czerwona cebula
pęczek koperku
szczypiorek
2 kosteczki przyprawowe bazylia Knorr
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Przygotowanie:

– Bób gotujemy. Obieramy za skórek
– Szparagi myjemy, obieramy obieraczką do warzyw i usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na trzy części i gotujemy. Następnie kroimy na ćwiartki.
– Gotowy bób i szparagi wrzucamy do miski. Obraną cebulę, pokrojoną w kostkę dodajemy do sałatki wraz z umytymi i osuszonymi kiełkami słonecznika. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy i grubo kroimy. Fetę osączamy i kruszymy.
– Ostatni krok to sos do sałatki na bazie oliwy z oliwek extra vergine, wymieszanej z kosteczkami Knorr bazyliowymi oraz solą i pieprzem doprawiony.
– Podajemy schłodzone, smaki muszą się przegryźć. Gotowe i smaczne jak znalazł na wiosenne wieczory.



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...