Sałatka z białymi szparagami, bobem, kiełkami słonecznika i fetą
pęczek białych szparagów
300 g mrożonego bobu
garść kiełków słonecznika
kostka fety
czerwona cebula
pęczek koperku
szczypiorek
2 kosteczki przyprawowe bazylia Knorr
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Przygotowanie:
– Bób gotujemy. Obieramy za skórek
– Szparagi myjemy, obieramy obieraczką do warzyw i usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na trzy części i gotujemy. Następnie kroimy na ćwiartki.
– Gotowy bób i szparagi wrzucamy do miski. Obraną cebulę, pokrojoną w kostkę dodajemy do sałatki wraz z umytymi i osuszonymi kiełkami słonecznika. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy i grubo kroimy. Fetę osączamy i kruszymy.
– Ostatni krok to sos do sałatki na bazie oliwy z oliwek extra vergine, wymieszanej z kosteczkami Knorr bazyliowymi oraz solą i pieprzem doprawiony.
– Podajemy schłodzone, smaki muszą się przegryźć. Gotowe i smaczne jak znalazł na wiosenne wieczory.