Sałatka ryżowa z tuńczykiem i trąbkami

18 lipca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

ciekawe połączenie smaków – polecam!

składniki:

1 szkl. ugotowanego ryżu basmati Kupiec

1 puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach

  • 1 kawałek pora 5-8 cm
  • 1 słoiczek 200g marynowanych pieprzników trąbkowych nazywanych popularnie trabkami
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 pęczka koperku
  • do smaku: sól, pieprz biały mielonu

sposób przygotowania: Pora dokładnie umyć, pokroić w pół plasterki, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem, osączyć. Można nie sparzać, ale taki por jest lżej strawny. Grzybki i tuńczyka osączyć z zalewy, rybę nieco rozdrobnić widelcem. Ogórki pokroić w kostkę, koperek posiekać (1-2 łodyżki zostawić do dekoracji). Do miski przełożyć ryż, dodać rybę, ogórki, grzybki (kilka zostawić do dekoracji), pora i koperek. Skropić niewielką ilością oleju od tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem ozdobić pozostałymi grzybkami i listkami koperku. Zamiast trąbek można użyć innych grzybków marynowanych.

file1311004959