Sałatka przekładana z gyrosem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy gyros
- ogórek konserwowy (około 4 sztuk)
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- kapusta pekińska
- ketchup
- majonez
Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z przyprawą gyros, najlepiej odłożyć na kilka godzin do lodówki, ale można również robić od razu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy mięsko, często mieszając, żeby dobrze się podpiekło. Studzimy.
W szklanej wysokiej misce albo podłużnej układamy po kolei:
- mięsko
- ogórek pokrojony w kostkę
- cebula posiekana drobno
- smarujemy ketchupem
- kukurydza odsączona
- smarujemy majonezem
- kapusta pekińska pokrojona
Przybieramy pomidorkami koktajlowymi albo wg uznania.