Sałatka na Grilla
Składniki:
- główka sałaty
- po jednej papryce żółtej, czerwonej, zielonej
- dwa ząbki czosnku
- słoiczek kaparów
- 2-3 pomidory
- kiść słodkich, ciemnych winogron
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- sok z cytryny lub ocet winny
- sól, pieprz, ostra czerwona papryka
W przygotowaniu sałatki nie ma żadnej filozofii. Sałatę myjemy, suszymy w wirówce lub na papierowym kuchennym ręczniku, drzemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Następnie, po usunięciu gniazd nasiennych i umyciu, kroimy wszystkie trzy papryki w drobną kostkę i dorzucamy do sałaty. Póżniej idą pokrojone w ósemki lub szesnastki pomidory i drobno pokrojone winogrona. Słodkie winogrona bardzo fajnie pasują do tej sałatki i czynią je trochę mniej zwyczajną. Dorzucamy odsączone kapary i rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko polewamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i gotowe.
Dobrze żeby sałatka postała sobie trochę w lodówcę i smaki się przegryzły. Nie może jednak stać za długo bo sflaczeje.
Jeśli podajemy taką sałatę do ciężkich mięs z grilla to polecam ją dobrze podostrzyć czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką – lepiej się będzie trawić.