Szybki makaron na kolację z suszonymi pomidorami i natką pietruszki
Lubię przygotowywać makaron raz w tygodniu bez mięsa jedynie z dodatkiem warzyw i koniecznie z parmezanem, który nadaje ostrości temu daniu. Najczęściej wybieram makaron penne, ale mogą być też kokardki lub inny ulubiony wasz makaron. Jest to danie tanie i nieskomplikowane, równie dobrze smakuje po odgrzaniu na drugi dzień. Często pakuję makaron na lunch do biura.
Danie jest niezwykle proste, ale podobno siła tkwi właśnie w prostocie. Jeśli macie w lodówce słoiczek suszonych pomidorów (a warto go mieć w zanadrzu), kawałek parmezanu, natkę pietruszki, czosnek, to możecie wyczarować smaczne danie, sycące i lekkie. Warto też pomyśleć o wyborze makaronu np. pełnoziarnistego, ale ja wolę ten tradycyjny. Czasem do tej potrawy dodaję kilka pieczarek, a na koniec podprażam nasiona słonecznika lub dyni. Suszone pomidory zawierają sporo cennego antyrakowego likopenu. Zawierają również witaminę E oraz K, a także mikroelementy: wapń, żelazo, magnez i potas.
składniki:
– makaron penne
– 8 suszonych pomidorów z zalewy
– 3 łyżki zalewy
– 2 ząbki czosnku
– średnia cebula
– 60 gram parmezanu do posypania jeśli ktoś lubi
– natka pietruszki, ulubione przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól
Makaron ugotować. W rondlu rozgrzać zalewę czyli olej z pomidorów, pomidory posiekać, dodać pokrojony czosnek i cebulkę. Całość chwilkę smażyć. Do rondla dodać przecedzony makaron, posypać natką pietruszki i parmezanem. Doprawić do smaku.