sos z owoców do sałaty?! spróbujcie bo połączenie jest bardzo pyszne!
składniki:
    1 główka sałaty lodowej
    1/2 szkl. pokrojonego na małe kawałki ananasa konserwowego
    garść gałązek świeżego koperku
    
    SOS:
    1/2 szkl. świeżych malin
    1-2 łyżki octu jabłkowego
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    5-6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia albo dobrego oleju słonecznikowego
    do smaku: szczypta soli, cukier, pieprz biały mielony
sposób przygotowania: Maliny zmiksować i powstałą pulpę przetrzeć przez gęste sitko żeby pozbyć się pesteczek. Przelać do słoika, dodać ocet jabłkowy i balsamiczny, odrobinę soli, pieprzu i cukru oraz oliwę. Zakręcić słoik i potrząsając nim energicznie wymieszać sos – będzie gesty jak majonez i bardzo pachnący. Można go nieco rozrzedzić odrobiną zalewy z ananasa. Trzeba spróbować i ew. doprawić w/g własnego smaku.
Sałatę opłukać, osączyć, porwać albo pokroić na paski. Ułożyć na talerzykach, przekładając listkami koperku i kawałkami ananasa. Skropić malinowym sosem i podawać. Będziecie zaskoczeni i oczarowani – pyszna sałatka jako dodatek np. do smażonego albo pieczonego mięsa.
 
         
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
                    


 
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                           
                           
                          