Ryże Britta – opinia testerki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ryże Britta – opinia testerki

15 września 2012, dodał: milky
Artykuł zewnętrzny

Dzięki współpracy z portalem Urodaizdrowie.pl otrzymałam do testów produkty marki BRITTA, a dokładnie różny rodzaje ryżu, importowanego przez polską firmę SAWEX.

W przesyłce znalazły się:

Ryż dziki

Ryż brązowy

Ryż parboiled

Ryż jaśminowy

Ryż biały

Są to ryże w porcjach po 100 g (w opakowaniach są torebki, w których można je gotować). Ryż dziki ma mniejszą wagę – w każdej z 4 torebek znajdujących się w opakowaniu, jest 50 g ryżu.

Ze względu na to, że dotąd tylko raz jadłam ryż dziki, postanowiłam przetestować go jako pierwszy. Przekornie znalazł zastosowanie w daniu stanowiącym polską tradycję kulinarną – nadając mu niecodzienny, egzotyczny wymiar. Ma orzechowy smak i zapach, co sprawiło, że stał się nietypowym dodatkiem do duszonego mięska drobiowego oraz sosu z kiełbaską, marchewką, pieczarkami i czerwoną cebulą.

Ryż parboiled jest preparowany termicznie i dzięki temu zawiera więcej witamin i soli mineralnych niż inne odmiany ryżu. Po ugotowaniu zachowuje zwartą strukturę  i nie klei się. Został dodany do nietypowego „leczo” z fasolki szparagowej, cebuli czerwonej i żółtej oraz marchewki pociętej w słupki:

Ryż biały znakomicie sprawdził się w daniu obiadowym, złożonym z opieczonego udka i potrawki z buraczków. Ozdobę stanowią tu pocięte paski papryki czerwonej i natka pietruszki. Wyjątkowa estetyka tego dania jest wynikiem kontrastu śnieżnej bieli ryżu i intensywnej barwy  buraczków.

Ryż jaśminowy ze względu na swą delikatność wymaga odpowiedniej oprawy – został więc podany w fondue, z dodatkiem lecza z trzech kolorów papryki: czerwonej, zielonej i żółtej. Do dekoracji użyłam też pomidorka:)

Ryż brązowy został zamknięty w liściach kapusty, oczywiście wcześniej ugotowałam go na półmiękko z dodatkiem kukurydzy i przyprawiłam przyprawami: mieloną czerwoną papryką, bazylią i oregano. Następnie dusiłam tak przygotowane „gołąbki” ok. pół godziny. Świetnie smakują polane sosem francuskim i posypane kiełkami!

Opinia:

Ryż BRITTA sprawdził się we wszystkich zaprezentowanych przeze mnie daniach. Nie ma żadnych problemów z jego gotowaniem, zachowuje odpowiednią formę, nie staje się bezkształtną masą, tak jak to się dzieje z kupowanymi na kilogramy ryżami. Mogę go polecić każdej pani domu, bo spełnia najwyższe wymagania.

Moja rodzina polubiła jego różnorodne smaki i na pewno nieraz jeszcze pojawi się na naszym stole – może również na słodko?

Testowała:

Kinga



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...