Ryż ze śliwką
Artykuł zewnętrzny
Słodkie ryżowe małe „co nie co” ze śliwkami:
– 3/4 szklanki ryżu
– 1 i 1/2 szklanki mleka
– 1 łyzka oleju
– 2 łyżki cukru brązowego
– opakowanie cukru waniliowego
– jabłko
– 10 śliwek (mogą być suszone)
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 szklanki mrożonych truskawek
– cukeir puder
– jogurt naturalny
Opłukać ryż, zagotować mleko z olejem i cukrem, wsypać ryż i ugotować na sypko nie przykrywając. Wystudzić, wymieszać z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, jablko obrać, śliwki wydrylować (suszone wcześniej namoczyć w gorącej wodzie), truskawki rozmrozić, owoce wymieszać z ryżem, wyłożyć na talerzyki, polać jogurtem, posypać cukrem.