Ryż z mięsem dla zabieganych

29 listopada 2021, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Krótkie, późnojesienne dni sprawiają, że chcemy załatwić jak najwięcej spraw, zanim zrobi się ciemno, zimno i jeszcze bardziej ponuro. Do tego mamy apetyt na dania sycące, podawane na ciepło, a nie zawsze dysponujemy czasem, aby taki posiłek przygotować.

Dlatego proponujemy szybki, smaczny przepis na rozgrzewające i proste danie, jakim jest ryż z mięsem.

Składniki (na jedną porcję):ryż z mięsem
– 80 g świeżego mięsa, np. szynki wieprzowej,
– 100 g ryżu białego,
– mała cebula biała,
– 30 g koncentratu pomidorowego,
– natka pietruszki,
– pół szklanki wody,
– dwie łyżki oleju,
– przyprawa w proszku do gulaszu.

Zamiast gotowej przyprawy można użyć mieszanki z następujących składników:
sól, pieprz czarny, papryka słodka, czosnek, cząber, kminek, majeranek, tymianek, odrobina gorczycy, ziele angielskie.
Dla amatorów pikantnych potraw koniecznym dodatkiem będzie ostra papryczka wędzona w proszku.

Przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dorzucić mięso, chwilę podsmażyć, a następnie dolać wody i poddusić aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przyprawy i koncentrat. Od tej pory gotować przez kilka minut bez przykrycia, mieszając i w razie konieczności podlewając wodą.

Jeśli nie stosuje się gotowej przyprawy, wtedy ziele angielskie, gorczycę i kminek należy dodać przed duszeniem, a resztę przypraw dopiero pod koniec.

Ryż ugotować na sypko. Odcedzony połączyć z mięsem i sosem.

Podawać na ciepło ze świeżą natką pietruszki.

 

A jakimi szybkimi potrawami Wy rozgrzewacie się w ten chłodny czas?



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.