Ryż z jabłkami i cynamonem

17 lipca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

To taki smak z dzieciństwa –  nie znam nikogo kto by nie lubił tego dania

  • 1 szklanka ryżu Basmati Kupiec
  • 1 łyżeczka masła
  • 3-4 jabłka
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy „karmel z wanilią”
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • kilka łyżek jogurtu greckiego (albo śmietany)
  • do smaku: cukier i sól

sposób przygotowania: Ryż dobrze wypłukałam – trzeba płukać zimną wodą aż wypływająca woda będzie przeźroczysta. Zalałam go w garnku 2 szkl. wody, dodałam masło, 1  łyżeczkę soku z cytryny i  1/3 łyżeczki soli. Gotowałam na malutkim ogniu aż wchłonął cały płyn. Miękki wymieszałam z  ok. pięcioma łyżkami jogurtu (jak ktoś lubi to może dodać więcej), cukrem (do smaku – jak kto lubi) i przyprawą „karmel z wanilią”.

W czasie gotowania ryżu obrałam jabłka i po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam je w kostkę. Dodałam sok z cytryny, 1 łyżkę cukru i troszkę wody, 3-4 łyżki. Dusiłam w rondelku kilka minut aż zmiękły, ale nie rozpadły się zupełnie.

Nałożyłam porcje ryżu na talerze, obłożyłam duszonymi jabłkami ii oprószyłam cynamonem.

file1310927492