Ryż z jabłkami i cynamonem
Artykuł zewnętrzny
To taki smak z dzieciństwa – nie znam nikogo kto by nie lubił tego dania
- 1 szklanka ryżu Basmati Kupiec
- 1 łyżeczka masła
- 3-4 jabłka
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy „karmel z wanilią”
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- kilka łyżek jogurtu greckiego (albo śmietany)
- do smaku: cukier i sól
sposób przygotowania: Ryż dobrze wypłukałam – trzeba płukać zimną wodą aż wypływająca woda będzie przeźroczysta. Zalałam go w garnku 2 szkl. wody, dodałam masło, 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1/3 łyżeczki soli. Gotowałam na malutkim ogniu aż wchłonął cały płyn. Miękki wymieszałam z ok. pięcioma łyżkami jogurtu (jak ktoś lubi to może dodać więcej), cukrem (do smaku – jak kto lubi) i przyprawą „karmel z wanilią”.
W czasie gotowania ryżu obrałam jabłka i po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam je w kostkę. Dodałam sok z cytryny, 1 łyżkę cukru i troszkę wody, 3-4 łyżki. Dusiłam w rondelku kilka minut aż zmiękły, ale nie rozpadły się zupełnie.
Nałożyłam porcje ryżu na talerze, obłożyłam duszonymi jabłkami ii oprószyłam cynamonem.