Ryż to produkt znany i łatwo dostępny w Polsce. Stanowi składnik wielu dań, jednak przegrywa z dodatkami takimi jak makaron. A szkoda, bo ryż oprócz tego, że można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, to zawiera wiele cennych składników odżywczych. Wpływa on korzystnie zarówno na zdrowie jak i na szczupłą sylwetkę. Warto wiedzieć, że istnieje wiele rodzajów ryżu, o które możemy wzbogacić nasz jadłospis.
Podział ryżu ze względu na kolor
Ryż biały– to najpopularniejszy rodzaj ryżu. Otrzymuje się go poprzez usunięcie wierzchniej warstwy z ryżu brązowego. Z tego też powodu zawiera on mniej składników odżywczych. Jest delikatny w smaku i szybko się gotuje.
Ryż brązowy– najbardziej wartościowy, zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów niż ryż biały gdyż wierzchnia warstwa nie zostaje usunięta. Posiada on niższy indeks glikemiczny (55) niż ryż biały (70). Znakomicie reguluje poziom cukru we krwi i obniża cholesterol, wspomaga też oczyszczanie organizmu z toksyn. Ryż brązowy gotuje się dłużej niż biały.
Ryż czarny– posiada on czarną barwę, która po ugotowaniu zmienia sie w ciemny fiolet. Charakterystyczny dla niego jest orzechowy aromat. Czarny ryż jest źródłem aminokwasów, żelaza, cynku, miedzi, karotenu oraz witamin. Pozytywnie działa na układ krążenia, wzrok i pamięć.
Podział ryżu ze względu na długość ziaren
Krótkoziarnisty– ziarna maja około 5 mm długości i są owalne lub niemal okrągłe. ryż ten jest bardzo chłonny i kleisty dlatego skleja się podczas gotowania. Nadaje się do jedzenia pałeczkami oraz przyrządzania takich potraw jak sushi. Używa się go również do przygotowania zapiekanek, risotta i dań mlecznych.
Średnioziarnisty– ziarna mają długość około 5-6 mm, gotuje się go na półsypko. Delikatny w smaku i wilgotny, doskonale nadaje się do zup, risotto czy deserów.
Długoziarnisty– ziarna w kształcie wrzeciona maja około 7-8 mm długości. Po ugotowaniu ryż ten jest sypki i puszysty. Z racji tego, że się nie skleja nadaje się do sałatek, farszu oraz jako dodatek do mięs. Posiada delikatny smak.
Inne rodzaje ryżu
Istnieje wiele odmian ryżu. W zależności od właściwości, smaku i przeznaczenia wyróżnić można wiele jego rodzajów.
Idealnym do risotto jest ryż arborio charakteryzujący się pękatymi, zaokrąglonymi ziarenkami. Jest średnioziarnisty, kleisty i dobrze wchłania smak przypraw.
Ryż basmati jest uznawany za najszlachetniejszy na świeci. Ma on długie ziarna koloru białego lub brązowego, specyficzny aromat i orzechowy smak. Po ugotowaniu jest sypki, dlatego nadaje się do sałatek.
Ryż jaśminowy podczas gotowania wydziela kwiatowy aromat. Jest on długoziarnisty, pięknie pachnie, a w smaku jest lekko słodkawy. Dzięki temu, że się nie klei jest idealny do sałatek i deserów, pasuje też do drobiu i owoców morza.
Ryż dziki– pochodzi on z Ameryki Północnej i jest gatunkiem rośliny z rodziny wiechlinowatych. Tak naprawdę nie jest to ryż, a ziarenka dzikiej, wodnej trawy. Posiada on nasiona o barwie ciemnobrązowej oraz jest bogaty w składniki odżywcze. Charakteryzuje się orzechowym aromatem. Stanowi dobry dodatek do mięs.
Parboiled to ryż poddany obróbce termicznej za pomocą pary wodnej, dzięki czemu zachowuje więcej substancji odżywczych. Ziarna mają żółtawe zabarwienie. Ryż ten jest sypki i nie skleja się. Wykorzystywany jest jako dodatek do mięs i ryb oraz do przyrządzenia sałatek czy deserów.
Zdrowie płynące z ryżu
Ryż jest bardzo ceniony i popularny na całym świecie. Stanowi on główny składnik kuchni azjatyckiej, ale występuje też w potrawach z innych krajów. Ryż to jedno z najbardziej uniwersalnych zbóż. Zawiera : węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze nienasycone oraz m.in. magnez, cynk, potas, wapń, żelazo, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Jest on najłatwiej przyswajalnym przez nasz organizm zbożem, dlatego należy do produktów lekkostrawnych.
Ryż nie zawiera glutenu i nie uczula przez co stanowi składnik diety bezglutenowej oraz diety dla alergików. Korzystnie wpływa też na trawienie, ma właściwości przeciwbiegunkowe, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i jest dobroczynny dla serca. Ryż może być także pomocny przy leczeniu łuszczycy. Produkt ten polecany jest sportowcom, gdyż z powodu wzmożonego wysiłku muszą przyjmować produkty bogate w węglowodany, których ryż jest źródłem. Ponad to z racji swojej lekkostrawności nie wywołuje kłopotów trawiennych, dlatego sportowcy tak chętnie po niego sięgają. Zjedzenie po treningu porcji ryżu z mlekiem i owocami uzupełni poziom wszystkich niezbędnych składników, takich jak węglowodany, białko, tłuszcz, elektrolity i witaminy. Ryż do diety mogą włączyć, również osoby odchudzające się, gdyż działa on lekko odwadniająco. Wartość energetyczna dla 100 g białego ryżu gotowanego to 120 kcal, a dla 100 g brązowego ryżu gotowanego to 107 kcal.
Produkty z ryżu
Z ziaren ryżu (brązowego- wtedy jest pełnoziarnista lub białego) wytwarzana jest mąka ryżowa. Może ona zastępować mąkę pszenną, co jest szczególnie ważne dla osób na diecie bezglutenowej. Mąka ta z racji słodkiego posmaku znakomicie nadaje się do deserów i wypieków. Głównie z brązowego ryżu powstaje mleko ryżowe.
Nie zawiera ono cholesterolu ani laktozy, a białko i wapń występują w małych ilościach. Natomiast w porównaniu z mlekiem krowim zawiera więcej węglowodanów. Mleko dostępne w sklepach często jest wzbogacane o witaminy i minerały. Mleko ryżowe znajduje się w diecie osób cierpiących na nietolerancję laktozy i stanowi zamiennik mleka krowiego. Zarówno mąkę ryżową jak i mleko ryżowe można dostać w sklepach lub przygotować samemu w domu.
fot: redakcja
zobacz również:
-
Dieta ryżowa
-
Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami
-
Dania z ryżem – różne przepisy
-
Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn