Ryż pomidorowy z boczkiem i warzywami

12 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

300 g boczku wędzonego

1 szklanka ryżu białego

1/2 puszki czerwonej fasoli

1/2 puszki groszku

2 łodygi selera naciowego

1 czerwona cebula

1 papryczka chili

1/2 papryki zielonej

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów

3/4 szklanki wody

świeża bazylia i natka pietruszki

sól, pieprz, papryka słodka, sok z połówki limonki

Sposób przygotowania:

  1. ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnie, chwilę prażymy,
  2. pomidory miksujemy z czosnkiem i połową posiekanej papryczki chili, wlewamy do ryżu razem z wodą, solimy, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 min od czasu do czasu mieszając,
  3. przed końcem duszenia dodajemy pieprz, pokrojoną natkę pietruszki i bazylie,
  4. boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na patelni aż się zrumieni,
  5. cebulę kroimy w piórka, papryki w kostkę, seler w półksiężyce,
  6. dodajemy warzywa do boczku razem z warzywami z puszki,
  7. dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i sok z limonki, chwilę smażymy,
  8. na ryżu układamy boczek z warzywami.

file1268382657