Ryż po meksykańsku z mięsem

15 lipca 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu

Farsz:

  • 50 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 3 nieduże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka płatów papryki konserwowej
  • przyprawy (słodka i ostra papryka, pieprz, bazylia, oregano)
  • gęsty przecier pomidorowy (0,5 l słoik)
  • do ozdoby:  papryka oraz ogórek konserwowy

Farsz: Pokrojone cebule smażymy do zeszklenia na maśle, dodajemy roztarty czosnek i mięso. Przyprawiamy. Dusimy z przecierem, dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę.

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko. Na talerz rozkładamy po 1/3 woreczka ryżu na osobę. Farsz podgrzewamy, następnie wykładamy na ryż. Ozdabiamy wg gustu i voila!


file1310752243



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz