Ruloniki szparagowe z wołowiną
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 300 gram polędwicy wołowej
– 2 pęczki szparagów
– 300 gram zielonego groszku
– 1 łyżka sosu sojowego
– olej do smażenia
– pieprz
Mięso pokroić w cienkie plastry wzdłuż włókien i lekko posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić odrobina sosu sojowego. Szparagi pokroić tak, aby ich długość była troszkę większa od szerokości plastrów wołowiny. Szparagi obgotować chwilkę w lekko osolonej wodzie, brać po 3-4 szparagi, owijać plastrem wołowiny, spiąć wykałaczką. Rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oleju, obsmażyć krótko zielony groszek, osolić i wyłożyć na półmisek. Na tej samej patelni usmażyć mięso ze szparagami, polewając je lekko sosem sojowym, usmażone ruloniki wyłożyć na groszek, podawać od razu.