Różne oblicza wegetarianizmu

20 marca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Słowo to ma swe źródło w języku łacińskim (vegetabilis – roślinny), jednak w zależności od stopnia trezygnacji z potraw pochodzenia zwierzęcego, wyróżniamy kilka odmien diety jarskiej:

1. Semiwegetarianizm – charakteryzuje się dominacją takich produktów jak warzywa, kasze, owoce, lecz dopuszczalne jest w niej spożywqanie niewielkich ilości mięsa, mleka i jajek;

2. Laktowegetarianizm – w tej diecie równoważy się spożywanie produktów pochodzenia roślinnego oraz mleka, jednak z wykluczeniem mięsa i jajek;

3. Lakoowowegetarianizm – dopuszcza się spożywanie mleka oraz jajek;

4. Weganizm – oparty wyłącznie na produktach roślinnych; mleko, mięso i jajka – wykluczone;

5. Witarianizm – pozwala na spożywanie wyłącznie tych produktów roślinnych, których nie trzeba gotować;

6. Frutarianizm – pozwala wyłącznie na jedzenie owoców – najdrastyczniejsza odmiana wegetarianizmu.

Najmniej szkodliwa dla organizmu i nie zaburzająca jego funkcji jest dieta semiwegetariańska. Diety restrykcyjne: weganizm i frutarianizm mogą prowadzić do poważnych niedoborów minerałów i witamin a w efekcie do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zobacz również:

  1. Wegetarianizm i ciąża – mity i fakty
  2. Dieta roślinna
  3. Jak sadzić i  wyhodować kiełki?
  4. Witarianizm – wegańska surowa dieta: na czym polega?