Rozgrzewający imbir – przepis na zimową herbatkę

10 stycznia 2017, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Ma specyficzny, silny aromat, przypominający nieco odświeżający zapach owoców cytrusowych. Smak palący i lekko gorzki. Jest niezwykle popularną przyprawą, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej.

Jego wszechstronne właściwości są wykorzystywane jest już od kilku tysiącleci, zarówno w kuchni, w medycynie, jak również do produkcji kosmetyków!

W medycynie wchodzi w skład tabletek, maści oraz żeli. Jest składnikiem leków na choroby reumatyczne, sercowo-krążeniowe oraz alergie. Obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienia. Zwalcza ból głowy, zaburzenia żołądkowe, jest dobry na tzw. chorobę lokomocyjną oraz dolegliwości ciążowe. Przynosi ulgę przy bólach menstruacyjnych, działa moczopędnie, reguluje pracę nerek oraz przeciwdziała nadmiernemu tworzeniu się gazów. Stymuluje także odporność. Ma silne właściwości przeciwzapalne – dlatego jego dodatek do dań jest zalecany w czasie przeziębień oraz dla osób w trakcie chemioterapii!

Ze względu na właściwości poprawiające ukrwienie mózgu, pamięć i koncentrację zaleca się picie herbatek imbirowych w czasie wzmożonego wysiłku umysłowego.

W kuchni dodaje pikanterii, zwiększa także zdrowotność dań, zwłaszcza tych tłustych i ciężkostrawnych. Reguluje pracę pęcherzyka żółciowego, zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, zapobiega nadmiernemu wzdęciom. Ze względu na działanie rozgrzewające i pobudzające świetnie się nadaje jako dodatek do porannej kawy jak również do piwa grzanego –  towarzystwie goździków i cynamonu. Zwiększa ukrwienie mózgu, rozjaśnia  umysł, poprawia koncentrację i pamięć. Działa także jako afrodyzjak!

UWAGA, jeśli jesteś na diecie odchudzającej uważaj z ilością – imbir wzmaga apetyt!

Korzeń imbiru zawiera także pewne ilości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Wyciąg z imbiru dodany do kremu lub domowej maseczki wspomaga odnowę skóry, zapobiega wiotczeniu skóry i utracie jej sprężystości. Ma także działanie bakteriobójcze i ochronne, dlatego stosowany jest także do odkażania ran.UWAGA: suszony, mielony imbir dostępny w sklepach różni się w smaku od świeżego. Nie powinno się go stosować zamiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności. Suszony bardziej nadaje się do słodkich potraw.

Prosty przepis na samodzielne przyrządzenie herbatki imbirowej:

Na jeden litr wody dodaj łyżkę stołową świeżo startego imbiru (imbir najlepiej utrzeć na tarce o drobnych oczkach), gotuj 20 minut. Następnie dodaj łyżkę miodu i ewentualnie cukru oraz wyciśnij sok z cytryny. Jeśli smak herbaty jest zbyt ostry możesz dodać jeszcze czarnej herbaty, goździków, cynamonu lub… dla zaostrzenia smaku kilka ziarenek pieprzu.

Właściwości herbaty imbirowej:

  • gorąca rozgrzewa w zimne dni,
  • pita na zimno orzeźwia,
  • poprawia krążenie krwi i pobudza,
  • łagodzi przeziębienia i ból gardła,
  • łagodzi nudności i objawy choroby lokomocyjnej,
  • zwiększa apetyt,
  • pita regularnie zmniejsza częstość występowania migren i łagodzi ich objawy,
  • jest źródłem witamin: C, A, B2, P, PP oraz minerałów.

Justyna Marszałkowska dietetyk medyczny

 

Zobacz również:

  1. Właściwości chrzanu
  2. Pij zdrowy sok z buraka
  3. Zadaj pytanie dietetykowi
  4. Co to jest kwas foliowy?