Rozgrzewające curry po tajsku
Danie na 4 porcje
Porcja – ok. 310 kcal
Składniki :
* pierś z kurczaka
* 2 puszki mleka kokosowego
* 3 garście groszku
* 2 ząbki czosnku
* papryka
* olej
* 1 łyżka kminu rzymskiego, kolendry, czerwonej pasty curry, startego korzenia imbiru i pasty z trawy cytrynowej
* świeża kolendra
* ryż jaśminowy
Przygotowanie :
1. Kurczaka umyj, pokrój, obsmaż na oleju i odstaw.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, paprykę, imbir, zmiażdżony czosnek.
3. Po chwili dodaj kmin, kolendrę, pastę z trawy cytrynowej i pastę curry.
4. Wymieszaj i wrzuć z kurczakiem do garnka.
5. Wlej mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu.
6. Po 10 minutach od zagotowania wrzuć groszek i gotuj kolejne 15 minut, aż zmięknie.
7. Posyp świeżą kolendrą.
8. Podawaj z ryżem jaśminowym.