Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

11 września 2013, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Gęsta, szybka i smaczna zupa. Idealna na jesienne czy zimowe dni. Dodatek przypraw sprawia, że doskonale rozgrzewa.

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 cebule posiekane w kostkę
  • 500 g włoszczyzny paski
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego)
  • odrobina chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek majeranku

Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju.

Do gotującej się wody wsypać wypłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulę i włoszczyznę. Przyprawić przyprawami w ilościwedług uznania i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie i rozgotuje się (ok.20min.).

Przed samym końcem gotowania dodać majeranek i wyciśnięty czosnek. Uzupełnić wodą (w zależności czy lubimy gęstą czy rzadką zupę).Można posypać natką pietruszki.

file1378906826

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ale wyjazd to też ma walor podróżniczy - można poznać inne kultury, zwiedzać świat....
Tolerancja wśród osób starszych
Czy znacie kogoś 50+, kto jest otwarty na inność np. osoby...
Najlepsze miejsca na majówkę
Gdzie jechać żeby było fajnie i bez grillujacych tłumów?
Czy wstydzicie się nagości?
Czy to dla Was problem np. na plaży czy basenie ?