Rosół z kaczki

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Po wyluzowaniu piersi i udek kaczki zostaje cała masa mięsa na kościach grzbietu, skrzydeł, żeber itd. . Doskonale nadają się na krupnik lub rosół .A z obranego mięsa można zrobić pierożki ( krokiety, naleśniki, samosy ).

Czas :1,5 godziny

Składniki :

½ kaczki -bez wyluzowanej piersi i odciętego udka ( samo chude mięso ) , ze wszelkimi tłuszczykami
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pora
1 cebula
kilka liści lubczyku ( jak nie ma to trudno )
2 suszone grzyby
2 kostki bulionu z kury Knorra ( lub przyprawa do zup w płynie )
1 goździk
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
maggi w płynie
pokrojona natka pietruszki

Umyte i podzielone na kawałki mięsa i kości zalać 1,5 litra zimnej wody .Dodać obrane warzywa , ziele angielskie , grzyby , kostki bulionowe , lubczyk .Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso i warzywa .Rosół przecedzić . Jeśli komuś przeszkadza to zdjąć z wierzchu tłuszczyk .Podgrzać , doprawić do smaku .
Podawać z makaronem , pierożkami z mięsem kaczki , kluskami lanymi itp.

Obrane mięso użyć do robienia pierożków, pasztecików, krokietów .
Zebrany z rosołu tłuszcz ogrzewać na małym gazie by odparowała wilgoć . Ostudzić . Ja zlewam go do małych pojemniczków ( takich na jedną porcję ) i zamrażam .

Tym razem z braku czasu podałam z kupnymi lanymi kluskami , ale lepsze będą robione w domu .

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...