Rosół z kaczki

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Po wyluzowaniu piersi i udek kaczki zostaje cała masa mięsa na kościach grzbietu, skrzydeł, żeber itd. . Doskonale nadają się na krupnik lub rosół .A z obranego mięsa można zrobić pierożki ( krokiety, naleśniki, samosy ).

Czas :1,5 godziny

Składniki :

½ kaczki -bez wyluzowanej piersi i odciętego udka ( samo chude mięso ) , ze wszelkimi tłuszczykami
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pora
1 cebula
kilka liści lubczyku ( jak nie ma to trudno )
2 suszone grzyby
2 kostki bulionu z kury Knorra ( lub przyprawa do zup w płynie )
1 goździk
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
maggi w płynie
pokrojona natka pietruszki

Umyte i podzielone na kawałki mięsa i kości zalać 1,5 litra zimnej wody .Dodać obrane warzywa , ziele angielskie , grzyby , kostki bulionowe , lubczyk .Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso i warzywa .Rosół przecedzić . Jeśli komuś przeszkadza to zdjąć z wierzchu tłuszczyk .Podgrzać , doprawić do smaku .
Podawać z makaronem , pierożkami z mięsem kaczki , kluskami lanymi itp.

Obrane mięso użyć do robienia pierożków, pasztecików, krokietów .
Zebrany z rosołu tłuszcz ogrzewać na małym gazie by odparowała wilgoć . Ostudzić . Ja zlewam go do małych pojemniczków ( takich na jedną porcję ) i zamrażam .

Tym razem z braku czasu podałam z kupnymi lanymi kluskami , ale lepsze będą robione w domu .

nadesłane: Babciagramolka