Roladki z prostym farszem wg Buni

9 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pierwszy raz zrobiłam przez przypadek. Zostało mi farszu grzybowego od innego dania  i wykorzystałam go . Potem już robiłam tak specjalnie .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 1 cebula
  • 8 kapeluszy grzybów suszonych
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • papryka mielona
  • pieprz mielony
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka  masła
  • 1 kostka bulionu grzybowego ( lub sos sojowy grzybowy )
  • mąka

Schab rozbić tłuczkiem do mięsa. Popieprzyć i lekko posolić. Grzyby namoczyć – ugotować. Cebulkę podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju.

Zmiksować cebule, i odsączone  grzyby. Doprawić farsz .

Każdy płat mięsa posmarować farszem i zwinąć w roladę. Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami. Posypać mieloną papryką, solą, pieprzem – oprószyć mąką  i obsmażyć na rumiano z obu stron na pozostałym oleju z masłem .Przełożyć do rondelka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie.

Na patelnię po smażeniu wlać szklankę wody i zagotować – zalać roladki .Dodać wodę  z moczenia grzybów ( ok. 1 szklanki ) i  bulion grzybowy .Dusić 45 minut  na małym gazie tak by sos odparował o połowę . Wyjąć roladki z sosu , zdjąć nitki. lub wypiąć wykałaczki .

Sos zagęścić odrobiną mąki i doprawić do smaku .

Podawać z kluskami, kopytkami, kaszą. Moim zdaniem doskonale smakują z kiszonym lub konserwowym ogórkiem .

file1299654818



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...