Roladki z prostym farszem wg Buni
Pierwszy raz zrobiłam przez przypadek. Zostało mi farszu grzybowego od innego dania i wykorzystałam go . Potem już robiłam tak specjalnie .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 1 cebula
- 8 kapeluszy grzybów suszonych
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- papryka mielona
- pieprz mielony
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 kostka bulionu grzybowego ( lub sos sojowy grzybowy )
- mąka
Schab rozbić tłuczkiem do mięsa. Popieprzyć i lekko posolić. Grzyby namoczyć – ugotować. Cebulkę podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju.
Zmiksować cebule, i odsączone grzyby. Doprawić farsz .
Każdy płat mięsa posmarować farszem i zwinąć w roladę. Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami. Posypać mieloną papryką, solą, pieprzem – oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano z obu stron na pozostałym oleju z masłem .Przełożyć do rondelka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie.
Na patelnię po smażeniu wlać szklankę wody i zagotować – zalać roladki .Dodać wodę z moczenia grzybów ( ok. 1 szklanki ) i bulion grzybowy .Dusić 45 minut na małym gazie tak by sos odparował o połowę . Wyjąć roladki z sosu , zdjąć nitki. lub wypiąć wykałaczki .
Sos zagęścić odrobiną mąki i doprawić do smaku .
Podawać z kluskami, kopytkami, kaszą. Moim zdaniem doskonale smakują z kiszonym lub konserwowym ogórkiem .