Roladki z prostym farszem wg Buni

9 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pierwszy raz zrobiłam przez przypadek. Zostało mi farszu grzybowego od innego dania  i wykorzystałam go . Potem już robiłam tak specjalnie .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 1 cebula
  • 8 kapeluszy grzybów suszonych
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • papryka mielona
  • pieprz mielony
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka  masła
  • 1 kostka bulionu grzybowego ( lub sos sojowy grzybowy )
  • mąka

Schab rozbić tłuczkiem do mięsa. Popieprzyć i lekko posolić. Grzyby namoczyć – ugotować. Cebulkę podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju.

Zmiksować cebule, i odsączone  grzyby. Doprawić farsz .

Każdy płat mięsa posmarować farszem i zwinąć w roladę. Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami. Posypać mieloną papryką, solą, pieprzem – oprószyć mąką  i obsmażyć na rumiano z obu stron na pozostałym oleju z masłem .Przełożyć do rondelka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie.

Na patelnię po smażeniu wlać szklankę wody i zagotować – zalać roladki .Dodać wodę  z moczenia grzybów ( ok. 1 szklanki ) i  bulion grzybowy .Dusić 45 minut  na małym gazie tak by sos odparował o połowę . Wyjąć roladki z sosu , zdjąć nitki. lub wypiąć wykałaczki .

Sos zagęścić odrobiną mąki i doprawić do smaku .

Podawać z kluskami, kopytkami, kaszą. Moim zdaniem doskonale smakują z kiszonym lub konserwowym ogórkiem .

file1299654818